Google kan op basis van gebruikers die hun locatiegegevens delen, nagaan hoe druk het op bepaalde plekken is.

Het techbedrijf heeft voor 131 landen een geanonimiseerde locatiegeschiedenis gemaakt.

Uit de data blijkt dat lockdownmaatregelen in Nederland behoorlijk veel effect hebben.

Het is eind maart veel rustiger bij treinstations, winkelcentra en natuurgebieden.

Techbdrijf Google heeft de geanonimiseerde locatiegeschiedenis van gebruikers uit 131 landen gedeeld om overheden te helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In de data, die door iedereen kan worden bekeken, is te zien of de maatregelen om thuis te werken effect hebben. De data zijn afkomstig van gebruikers die hun locatie met Google delen.

En de maatregelen lijken te werken. Want eind maart was het in Nederland zo’n 65 procent rustiger in winkelcentra, horeca, musea, bibliotheken en bioscopen. Het was 29 procent rustiger dan normaal in supermarkten en apotheken.

Lees ook op Business Insider

Hoewel het af en toe behoorlijk druk was in natuurgebieden, lijkt het erop dat we toch minder vaak een frisse neus halen dan voorheen. Parken werden door 30 procent minder mensen bezocht.

Op treinstations was het 68 procent rustiger en op werkplekken waren eind maart 35 procent minder mensen te vinden dan normaal.

In België bleven een stuk meer werknemers thuis. Daar was het op werkplekken 52 procent rustiger.

Google maakt updates van locatiedata

Google is van plan om de data regelmatig te verversen, waarschijnlijk dagelijks. Naast de data die nu voor iedereen beschikbaar is, werkt het techbedrijf ook samen met “een selecte groep epidemiologen”. Zij krijgen toegang tot een andere dataset met geanonimiseerd reisgedrag, om zo te helpen met de verspreiding van het virus te voorspellen.

Google heeft al deze data verzameld bij mensen die de optie ‘locatiegeschiedenis’ hebben ingeschakeld. Daarmee krijg je tips over bijvoorbeeld files. De functie staat standaard uit en het bedrijf benadrukt dat er geen naar personen herleidbare data beschikbaar worden gesteld.

Lees meer over het coronavirus: