Google wordt een beetje moe van het gebrek aan innovatie bij mobiele providers in de Verenigde Staten. Om te laten zien hoe het ook kan, gaat de zoekgigant daarom zelf mobiele telefonie aanbieden.

Een speldenprikje, meer is het niet, verzekerde Sundar Pichai, hoofd producten van Google. Hij maakte maandag bekend dat het bedrijf een bescheiden netwerk voor mobiele telefonie gaat beginnen in de Verenigde Staten. Google gaat bestaande netwerken gebruiken om zogenoemde mobile virtual network operator-diensten aan te bieden, schrijft de Financial Times.

“We willen geen grootschalige aanbieder zijn”, zei Pichai. “Hopelijk zien mensen waar we mee bezig zijn en nemen andere aanbieders onze ideeën over, als die in de smaak vallen.”

Hindernis voor bedrijfsmodel

De VS hebben trager en duurder internet dan veel Europese landen. En dat zit het bedrijfsmodel van Google in de weg. Google wil zo veel mogelijk mensen online, in de hoop dat die de diensten van het bedrijf gaan gebruiken. Laat klanten zien wat ze missen, en ze gaan er zelf om vragen bij de bestaande providers, is het idee.

Aan wat voor innovatie moeten we dan denken? Google is aan het experimenteren met een systeem dat mobiele telefonie en wifi integreert. “We denken na hoe wifi en mobiele netwerken samen kunnen werken en hoe dat te stroomlijnen”, zei Pichai.

‘Breedbandnetwerk wordt enorme hotspot’

Op het moment is de zoekgigant bezig met de aanleg van supersnel breedbandinternet, Google Fiber, in meer dan 30 steden. Alweer een strategie om traditionele bedrijven, zoals AT&T, aan te sporen zélf werk te maken van hogere internetsnelheden.

Maar het systeem zou volgens een ingewijde die de New York Times sprak ook dubbelen als een enorm wifi-netwerk. Mobiele telefoons kunnen dat netwerken gebruiken voor gesprekken en het gebruik van apps via internet. Op plekken buiten bereik, zou het Google-netwerk terugvallen op torens die worden geleaset van T-Mobile USA en Sprint.

Bestaande bedrijven nerveus

Bestaande bedrijven zijn niet gerust over de bedoelingen van Google. Een topman van Verizon, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in de VS, waarschuwde al dat de bestaande infrastructuur extra verkeer via Google niet aankon, en dat iedereen er slechter van zou worden. En analisten vragen zich af: kan Google de verleiding weerstaan een volwaardige provider te worden?

Pichai had ook nog nieuws over Google’s plan om met onbemande zweefvliegtuigen op zonne-energie mobiel bereik naar afgelegen gebieden brengen. Pichai zei dat de eerste vluchten de komende maanden van start zouden gaan. Bovendien wil Google ‘zwevende zendtorens’ in de lucht brengen via grote luchtballonnen: volgens Pichai kunnen die wel een half jaar in de lucht blijven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl