Moederbedrijf Google bij exclusieve club van 4: Alphabet meer dan $1.000 miljard waard

Vijf jaar geleden ging Google op in de holding Alphabet.

Het moederbedrijf van Google is voor het eerst door de grens van 1 biljoen dollar aan beurswaarde gebroken. Daarmee behoort technologieconcern Alphabet naast techreus Microsoft, iPhone-maker Apple en oliegigant Saudi Aramco tot de exclusieve club van de waardevolste bedrijven ter wereld.

De koers van het aandeel Alphabet ging sinds januari gestaag omhoog en doorbrak de magische grens donderdag. Webgigant Amazon behoorde ook even tot de 1 biljoen dollar-club, maar nam inmiddels weer afscheid van zijn plek.

Google ging vijf jaar geleden op in de holding Alphabet. Naast Google vallen daar ook andere bedrijven onder als YouTube en routeplanner Waze. Het grootste gedeelte van de omzet van Alphabet is afkomstig van Google en bedroeg in 2018 omgerekend 122 miljard dollar. Het overgrote deel is afkomstig van de verkoop van advertenties.

De vraag is hoe lang het moederbedrijf van Google boven de magische grens van 1 biljoen dollar, omgerekend net geen 900 miljard euro, kan blijven. Een belangrijke test komt voor Alphabet in februari, wanneer het concern een kijkje in de boeken over vorig jaar geeft. Beleggers zullen de advertentie-inkomsten scherp in de gaten houden.

Daarnaast willen veel beleidsmakers het technologieconcern onder strenger toezicht stellen uit privacy- en mededingsoverwegingen. Verder moet topman Sundar Pichai zich in zijn eentje kunnen bewijzen. Hij kan niet meer rekenen op de steun van oprichters Sergey Brin en Larry Page, die zich onlangs terugtrokken uit het bestuur.

LEES OOK: Apple is het eerste bedrijf ooit dat meer dan $1.000 miljard waard is op de beurs

Lees ook op Business Insider

[gravityform id="72" title="false" description="false" ajax="true"]
    * Ik krijg de nieuwsbrief en berichten via partners van Business Insider Nederland. Dit zijn partners op het gebied van personal finance die mij informatie op dit gebied kunnen toesturen. Een gedetailleerde omschrijving is te vinden in het privacystatement.