• Thuiswerkend personeel van Google krijgt een mogelijke salarisverlaging voor de kiezen.
  • Uit een tool om het salaris te berekenen van moederbedrijf Alphabet blijkt dat werknemers soms tot wel 10 procent salaris inleveren als ze fulltime thuis gaan werken.
  • Google houdt vol dat het bepalen van het salaris afhankelijk van de woonlocatie niets nieuws is en gaat niet specifiek in op de rol van thuiswerken.

Medewerkers van Google die besluiten volledig thuis te blijven werken nu de kantoren in de Verenigde Staten langzamerhand weer opengaan, krijgen mogelijk een salarisverlaging.

Uit een tool om het salaris te berekenen van moederbedrijf Alphabet blijkt volgens persbureau Reuters dat medewerkers die verder van kantoor wonen, tot wel 10 procent salaris inleveren als ze fulltime thuis gaan werken.

Het gaat om een experiment in Silicon Valley, waarbij medewerkers betaald worden op basis van de locatie waar ze wonen. Wie naar een goedkopere stad of staat verhuist, levert salaris in. Ontwikkelingen in Silicon Valley lopen vaak voor op andere grote bedrijven. Facebook en Twitter korten werknemers die naar goedkopere wijken verhuizen al langere tijd.

Een woordvoerder van Google legt uit dat de salarissen van medewerkers altijd al verschillen van stad tot stad en van staat tot staat. “De beloningen zijn altijd bepaald door de locatie en we betalen altijd aan de bovenkant van de markt, op basis van waar een werknemer werkt”, aldus de woordvoerder.

Uit de berekening van Google zou echter blijken dat medewerkers van Google die op hetzelfde adres blijven wonen, maar thuis gaan werken, ook salaris inleveren – in sommige gevallen tot wel 10 procent.

Een medewerker van het bedrijf, die niet bij naam genoemd wil worden uit angst voor maatregelen, overweegt daarom ondanks twee uur durend woon-werkverkeer toch op kantoor te blijven werken. "Deze loonsverlaging is vergelijkbaar met mijn meest recente promotie en ik heb al dat harde werk niet voor niks gedaan", aldus de medewerker.

LEES OOK: CNN ontslaat 3 medewerkers omdat ze ongevaccineerd naar kantoor kwamen – ‘Verplichte vaccinatie op de werkvloer mag niet in Nederland’