Vleesconcern Vion zal voorlopig geen slachterijen verkopen. Het bedrijf denkt er  zelfstandig weer boven op te kunnen komen. 

Het leek er eind vorig jaar even op dat concern zichzelf zou ophakken en de onderdelen zou verkopen, maar nu lijkt Vion toch door te kunnen. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

Door de lage prijs van varkens heeft het Vion het verlies weten te beperken, aldus de krant. De nieuwe tijdelijke topman Tom Heidman, die de onlangs vertrokken Michiel Herkemij is opgevolgd, denkt dat concern erin zou moeten kunnen slagen zelfstandig weer gezond te worden. De verkoop van bijvoorbeeld alle slachthuizen in Duitsland zou niet nodig zijn.

Achteraf blijkt dat Herkemij er in zijn laatste maanden op aanstuurde Vion te verkopen aan durfinvesteerders. Die zouden voor het broodnodige kapitaal moeten zorgen. Bij huisbank Rabobank hoeft Vion namelijk niet meer aan te kloppen. Die bank houd het concern heel kort. Vion valt een hele tijd al onder de afdeling bijzonder beheer van de bank.

Te gulzig op de overnamemarkt

Vion is in handen van de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie en zo indirect in handen van de leden. In het eerste decennium van deze eeuw nam het bedrijf veel andere bedrijven over, maar leek zich te verslikken daarin. Zo werd voor 400 miljoen een Britse vleesbedrijf gekocht dat al snel weer in de verkoop moest.

Om de forse verliezen te compenseren, sloot Vion enkele slachterijen en verkocht het de wel winstgevende ingrediëntentak waar gelatine, vet en dergelijke werd gewonnen uit slachtafval. Ook de Duitse worstenmaker werd verkocht.

Hoe hoog de nood bij Vion de afgelopen jaren was, bleek in 2013 toen de vleesverwerker vlees uit de bioindustrie verkocht als diervriendelijk of biologisch vlees om zo een hogere prijs te kunnen vragen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl