Nederland lijkt mede dankzij goedkope Duitse groene stroom zijn broeikasgasdoelen te halen. Omdat er in Duitsland een overschot is aan groene stroom, kan Nederland die energie goedkoop importeren en staan de veel vervuilendere kolencentrales op een lager pitje.

Dat zegt het Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN) tegen Business Insider in een toelichting op de Nationale Energieverkenning (NEV) 2016.

Volgens het nieuwe rapport zal Nederland zal er in 2020 23 procent minder broeikasgas worden uitgestoten dan in 1990. Dat percentage is opvallend, omdat in hetzelfde rapport vorig jaar nog werd gesproken over 19 procent; 4 procentpunt lager dus.

Dat grote verschil is voor ongeveer 40 procent toe te schrijven aan de verhoogde import van goedkope Duitse stroom, waardoor het Nederlandse energieverbruik groener wordt.

Nog eens 40 procent is toe te schrijven aan veranderingen in de internationale rekenmethode; een aanpassing in de weging van bepaalde broeikasgassen. Dat kan goed en slecht uitpakken, maar pakt in dit geval voor Nederland dus goed uit.

Jammer genoeg voor Nederland is het feestje maar van korte duur. Na 2020 faseert Duitsland namelijk zijn kerncentrales uit, waardoor de prijs van Duitse stroom weer zal toenemen en de Nederlandse productie uit de eigen kolencentrales weer zal moeten opvoeren. De afname van de uitstoot van broeikasgassen zal daarna dan ook een stuk minder hard gaan, terwijl het doel voor 2030 alweer op een afname van 40 procent ligt.

Premier Rutte noemt de resultaten van het rapport desondanks "echt goed nieuws", al moet er volgens hem nog wel "hier en daar" iets gebeuren. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) noemt het "bemoedigend". Het betekent volgens haar ook dat we voor de jaren erna "nog heel grote stappen moeten zetten".

LEES OOK: Wat weten Nederlanders over klimaatverandering? Bitter weinig