De glasbak bestaat veertig jaar.

In 1978 werd in Den Bosch de eerste officiële gemeentelijke glasbak van Nederland geplaatst.

De ambitie destijds was om jaarlijks minstens 840.000 kilo in te zamelen en te recyclen. Veertig jaar later staan er in Nederland zo’n 25.000 glasbakken, goed voor circa 421 miljoen kilo gerecycled glas per jaar.

Het loopje naar de glasbak is de gewoonste zaak van de wereld geworden.

Glas hergebruiken is efficiënt en een goed voorbeeld van circulaire economie. “Het grote voordeel is dat de recycling van glas minder energie kost dan het maken van nieuw glas met soda en zand”, zegt Bianca Lambrechts.

Zij is salesmanager bij Maltha, naar eigen zeggen de grootste glasverwerker van het land en een van de grootste van Europa met behalve in Nederland vestigingen in België, Frankrijk, Portugal en Hongarije. Alle locaties bij elkaar verwerken jaarlijks 1,5 miljoen ton glas.

Glas is eeuwig en voor 100 procent recyclebaar. Met elke 10 procent glasscherven besparen glasfabrikanten tot 3 procent aan de energie die nodig is voor hun productieproces. Een groen bierflesje bijvoorbeeld bestaat voor 80 procent uit glasscherven.

Inzamelen doen de gemeenten, de verwerking tot grondstof voor de glasindustrie is voor bedrijven als Maltha. Zij halen alles uit het glas wat geen glas is, zoals deksels, doppen en kurken.

De grootste uitdaging is aardewerk of ander hard materiaal dat weleens in de glasbak belandt. “Steentjes smelten niet in de glasoven en zie je uiteindelijk terug in een flesje”, zegt Lambrechts. “Als de spanning rond het steentje toeneemt bestaat het gevaar dat het flesje barst, met alle gevolgen van dien.”

Volgens de salesmanager voldoet het inzamelingssysteem met glasbakken op de straathoeken nog steeds. “Het is wel zaak om de bewustwording van afvalscheiding op orde te houden. Het publiek moet er bewust van zijn dat het aangeboden glas een grondstof is voor de verpakkingsindustrie.”