Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De verdachte van de gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein dinsdag is een 27-jarige Amsterdammer. De man zou gedreigd hebben zichzelf op te blazen. Hij legde tijdens de gijzeling zelf contact met de politie en eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de driehoek (politie, gemeente en OM) in Amsterdam.

De gijzelnemer blijkt een strafblad te hebben in verband met de Wet wapens en munitie. Het is niet bekend of hij bekend was bij de ggz. De autoriteiten gaan er vooralsnog vanuit dat de verdachte alleen handelde. De politie heeft dinsdag twee woningen in Amsterdam doorzocht. Een daarvan is de woning van de verdachte en de ander is een woning waar hij vaak verbleef. Het is niet bekend wat daar is aangetroffen.

Volgens de politie had de verdachte zowel een automatisch wapen als een handvuurwapen bij zich. Met het automatische wapen heeft hij zeker vier keer richting de politie geschoten, toen die aan het begin van de avond ter plaatse kwam. Daarop is door de politie het gebied afgezet.

Ongeveer zeventig mensen konden tijdens en na afloop van de gijzeling door de politie in veiligheid worden gebracht, van hen bleken vier zich schuil te hebben gehouden in een kast. De gijzelaar die urenlang werd vastgehouden door de gijzelnemer onder bedreiging van een vuurwapen was waarschijnlijk een klant van de Apple Store. De politie vermoedt dat het een buitenlander is, mogelijk een Brit.

De gijzelnemer vroeg de politie rond 22.30 uur om water. Dat werd door middel van een robot gebracht. Op dat moment zette de gijzelaar die met een vuurwapen werd bedreigd het op een lopen, waarop de gijzelnemer hem achterna ging. De verdachte werd, eenmaal buiten, hard aangereden door een politieauto. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en was op dat moment aanspreekbaar. Het is niet duidelijk hoe hij er momenteel aan toe is.

Ook nam de verdachte tijdens de gijzeling contact op met de regionale zender AT5. Na 19.00 uur stuurde hij een paar berichten en foto's. "Hier spreekt de gijzelnemer, als het bedrag niet gaat worden verstuurd. Is deze stuurd. Is deze man het leven mede het systeem op jullie geweten", schreef hij volgens AT5 letterlijk in het eerste appbericht.

Op een van de foto's was te zien dat de verdachte, gekleed in een camouflagepak, een soort bomvest leek te dragen. Na afloop van de gijzeling zijn er geen explosieven op zijn lichaam aangetroffen, maar het is niet duidelijk of het vest helemaal ongevaarlijk was.

Loco-burgemeester van Amsterdam Rutger Groot Wassink sprak tijdens de persconferentie van "een schokkende gebeurtenis". Hij prees het optreden van de politie en de gemaakte interventies. Volgens hem zijn alle mensen die vastzaten in het pand veilig "en lijken ze in goede gezondheid" te verkeren.

Omdat de verdachte uiteindelijk met geweld door de politie werd overmeesterd, is de Rijksrecherche een onderzoek gestart. De bestuurder van de politieauto die de verdachte aanreed, wordt niet gezien als verdachte maar als getuige.

LEES OOK: Cybercriminelen wasten in 2021 minimaal €7,7 miljard aan cryptomunten wit, blijkt uit onderzoek