Europa is het gezondste continent van de wereld, met de mediterrane landen helemaal boven aan de Healthiest Country Index van Bloomberg.

In de nieuwe lijst staat Europa zes keer in de top 10. Nederland staat daar net buiten en is zonder duidelijke oorzaak van de 13e naar de 15e plek gezakt. De Verenigde Staten staan 35e op de lijst, vijf plekken achter Cuba, dat het hoogstgeplaatste land is zonder hoge inkomens.

Volgens verschillende onderzoeken zorgt het mediterrane dieet, bestaande uit onder meer extra vierge olijfolie en noten, voor minder hartproblemen. Het is een van de verklaringen waarom de mediterrane landen het zo goed doen in deze ranglijst.

Aziatische landen hebben hun positie over het algemeen verbeterd, met Zuid-Korea dat zeven plekken is gestegen en China dat is geklommen naar de 52e plaats.

In het onderzoek van Bloomberg zijn in totaal 169 landen meegenomen en is onder meer gekeken naar de levensverwachting. Strafpunten zijn toegekend voor zaken als tabaksgebruik en obesitas. Ook zijn factoren als sanitaire voorzieningen en schoon water meegewogen.


10. Israël

Foto: Flickr/Ilan’s Photos

Israël staat mede dankzij het mediterrane dieet op plek 10, een plaatsje lager dan vorig jaar. De levensverwachting van 82,9 jaar is relatief hoog.


9. Noorwegen

Foto: Getty Images

Het land van de fjorden is het eerste van zes Europese landen in de top 10. Noorwegen heeft het hoogste aantal verpleegsters en verloskundigen per inwoner van Europa, maar kampt ook met het meeste drugsgebruik en het hoogste zelfmoordcijfer van de Noordse landen.


8. Singapore

Foto: Shutterstock/joyfull

De stadstaat Singapore is vier plaatsen gezakt in vergelijking met vorig jaar en verliest daarmee de titel van gezondste Aziatische land. Singapore heeft een van de hoogste levensverwachtingen van de regio en een hoog aangeschreven zorgstelsel.


7. Australië

Foto: Shutterstock/pisaphotography

Australië verliest twee plaatsen in de ranglijst van dit jaar, maar het zonnige land staat nog wel in de top 10. Door de wijdverspreide sportcultuur en het buitenleven is Australië weinig verrassend een van de gezondste plekken ter wereld.


6. Zweden

Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock

Zweden is gestegen van de achtste naar de zesde plaats. Het ijzersterke door de overheid gefinancierde zorgstelsel slokt ongeveer 12 procent van het bbp op, een van de hoogste aandelen ter wereld.


5. Zwitserland

Foto: Harold Cunningham/Getty Images

Het bergachtige centraal in Europa gelegen land is met zijn natuurschoon, meren en rivieren de droom van elke wandelaar. Een dieet met veel fruit en granen en een actieve en sportieve cultuur zorgt dat Zwitserland dit jaar opnieuw in de top 10 staat, ook al is het wel twee plaatsen gezakt.


4. Japan

Foto: Shutterstock/gowithstock

Japan heeft door drie plaatsen te klimmen de positie van Singapore overgenomen als gezondste land van Azië.  Mede door het dieet van vette vis en rijst hebben Japanners een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld.


3. IJsland

Foto: Flickr/Creative Commons/Dani Oliver

Hoe klein en afgelegen in het noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan IJsland ook mag zijn, wat publieke gezondheid betreft behoort het land tot de absolute wereldtop. Ondanks dat het teruggevallen is van de tweede naar de derde plaats kent IJsland nog altijd een heel hoge levensverwachting en een door de overheid gefinancierd zorgstelsel in Noordse stijl.


2. Italië

Foto: Reuters/Tony Gentile

De eerste plaats was net buiten bereik voor Italië, dat bekendstaat om zijn mooie weer, prachtige natuur en overheerlijke en blijkbaar ook gezonde eten.

Onderzoek heeft aangetoond dat mediterrane diëten tot de gezondste ter wereld behoren. Mede daardoor is de levensverwachting in Italië hoog en heeft het een zogeheten blauwe zone op Sardinië: een gebied waar mensen meetbaar langer leven dan elders.


1. Spanje

Foto: Pawel Kazmierczak/Shutterstock

Spanje is vijf plekken geklommen op de ranglijst van dit jaar en heeft Italië van de nummer-1-positie verdrongen. Het lijkt erop dat gerechten als paella en gazpacho thuishoren op de lijsten voor gezond eten.

In 2040 zal Spanje de hoogste levensverwachting ter wereld hebben, voorspelt het Washington Institute for Health Metrics and Evaluation. Spanje heeft nu al de hoogste levensverwachting van de Europese Unie.

LEES OOK: Met deze 7 kleine veranderingen in je dagelijkse routine word je nét iets gelukkiger