Honderden Indiase bedrijven moeten als de wiedeweerga op zoek naar vrouwelijke directieleden.

Het is een race tegen de klok voor beursgenoteerde bedrijven in India. Vorig jaar hervormde het land zijn ondernemingsrecht. In de kleine lettertjes: in de directie van beursgenoteerde bedrijven moet ten minste één vrouw zitten. Op dit moment voldoet meer dan de helft van die bedrijven daar niet aan.

755 bedrijven op zoek

Dus is het ‘cherchez la femme’ voor 755 beursgenoteerde firma’s (van in totaal 1469). Want volgende maand is de deadline al. Het afgelopen half jaar benoemden 244 bedrijven voor het eerst een vrouwelijk directielid.

Veel grote bedrijven in India zijn nog familiebedrijven: misschien niet verwonderlijk dat één vijfde van de nieuwe vrouwelijke directieleden afkomstig was uit de bedrijfsdynastie.

Dan mijn vrouw maar

Een veeg teken: het grootste bedrijf van India was geen uitzondering. Tycoon Mukesh Ambani benoemde zijn vrouw Nita in de directie van zijn bedrijf Reliance Industries.

Tja, is dat nou zo goed voor de emancipatie, vragen critici af. "Deze vrouwen zijn een spreekbuis voor de bedrijfspatriarch", zegt personeelswerver Pranav Haldea tegen Quartz. "Zo bereik je geen echte, onafhankelijke diversiteit".

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl