Vragen wat een ander verdient, kan natuurlijk ongemakkelijk zijn. Maar stellen waarbij de vrouw meer verdient dan de man vinden die vraag zó ongemakkelijk, dat ze over het antwoord liegen.

Op het moment dat de vrouw meer verdient, is het stel geneigd om het salaris van de man omhoog te praten. Over het salaris van de vrouw zeggen ze juist dat het iets lager is dan het daadwerkelijk is, blijkt uit onderzoek van het U.S. Census Bureau, vergelijkbaar met het Nederlandse CBS.

Over het salaris van de man zeggen de stellen gemiddeld dat het 2,9 procent hoger is dan het daadwerkelijk is, en over het salaris van de vrouw zeggen ze dat het 1,5 procent lager is. Volgens de onderzoekers was het effect bij alle bevolkingsgroepen te zien en wijst het erop dat de traditionele normen en waarden erg hardnekkig zijn.

In de afgelopen decennia is het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen steeds verder gekrompen – in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland.

Toch is het bij 7 op de 10 Amerikaanse stellen nog zo dat het inkomen van de man het hoogst is. Net iets meer dan 70 procent van de mannen zei in het onderzoek dat het belangrijk was om een hoger salaris dan hun vrouw te hebben om als een goede partner gezien te worden.

Grotere kans op scheiding

Farnoosh Torabi, expert op het gebied van financiën, zei eerder tegen Business Insider dat de kans op een scheiding groter is als de vrouw meer verdient dan de man. “Vrouwen willen het soms allemaal in hun eentje doen, maar dat gaat niet lang goed”, zei ze.

Volgens Torabi ‘claimen’ vrouwen soms taken als schoonmaken en de opvoeding van de kinderen, maar houden ze dat niet lang vol als zij het brood op de plank moeten brengen. Het is daarom belangrijk dat vrouwen in zo’n situatie ervoor zorgen dat de huishoudelijke taken goed verdeeld worden. “Daardoor neemt de druk op hen wat af.”

Lees ook op Business Insider

Toch is dat op sociaal vlak soms lastig, zei Liz Gendreau tegen Business Insider. Haar man werkt niet en zorgt thuis voor het huishouden en de kinderen. De twee zijn zelf heel tevreden met de situatie, maar ze merken dat hun omgeving er nog niet helemaal aan is gewend. “Soms is het alsof ik me ervoor moet schamen dat mijn man thuis zit, of dat ik er niet echt over hoor te praten.”

“Dat laat echt zien hoe hardnekkig die traditionele rolverdeling is”, zei ze. “De meeste vrouwen hebben inmiddels wel een diploma en een carrière. Maar in de meeste huwelijken doen zij nog steeds meer in het huishouden en voor de kinderen. Tegelijkertijd voelen mannen nog steeds de druk om de kostwinner te zijn.”

LEES OOK: 8 trucs die je kunt gebruiken als je over salaris onderhandelt