Ministers worden in Nederland “slecht betaald”, vindt vertrekkend topman van ABN Amro Gerrit Zalm. Maar ministers worden op een andere manier beloond, zegt hij in een interview met NRC.

Zalm was zelf twaalf jaar lang minister van Financiën, en vice-premier voor de VVD. De premier en zijn ministers krijgen maximaal 157.287 euro per jaar. Een fors gat met de bestuurders van een bedrijf: Zalm verdient nu zo’n 720.000 euro als topman van ABN Amro.

Dat komt omdat “bestuurders van het land slecht betaald worden”, aldus Zalm. Maar die ondanks “relatief slechte” beloningen is het niet erg moeilijk om aan goede ministers te komen. “Er gaat niets boven de status van een minister”, stelt Zalm. “Aan een ministerschap zitten meer psychologische beloningselementen dan aan het leiden van een groot bedrijf.”

Zalm geeft als voorbeeld: “Als ik als minister van Financiën met bankiers wilde spreken, die allemaal vijf of zes of zeven keer zoveel verdienden als ik, dan ‘bestelde’ ik ze. Ze kwamen bij mij. Dat is leuk.”

Of Zalm het ook zo leuk vond om leiding te geven aan een grote bank? “Ik heb het gedaan omdat ik ervoor gevraagd werd.”