Beursspeculant, miljardair en filantroop George Soros zegt dinsdag toe 500 miljoen dollar te investeren in programma’s en bedrijven die bijdragen aan de integratie van vluchtelingen.

“Ons doel is om de private sector in te zetten voor de publieke zaak,” maakt Soros dinsdag bekend in een open brief in de in The Wall Street Journal. “Migranten leven in ijdele hoop, terwijl gastlanden er niet in slagen de vruchten te plukken die integratie kan brengen.”

De mededeling van de 68- jarige Soros past in het licht van de VN-top in New York. Die top over de huidige vluchtelingen crisis begon maandag. De VN en Unicef berekenden dat in 2015 een recordaantal van 65 miljoen mensen gedwongen hun land ontvluchtten.

Soros werd steenrijk als belegger, en verwierf begin jaren 1990 faam met zijn succesvolle speculatie tegen het Britse pond. Op het miljardairslijstje van persbureau Bloomberg staat Soros momenteel op plaats 25 met een geschat vermogen van ongeveer 25 miljard dollar.

Focus op Europa

Dinsdag komen leiders van grote bedrijven bij elkaar om concrete afspraken te maken over hun bijdrage. De 500 miljoen dollar van Soros, van Hongaarse afkomst en genaturaliseerd tot Amerikaan, is een ambitieuze aftrap van die dag.

Startups, bestaande bedrijven en sociale initiatieven kunnen een beroep doen op het fonds van de filantroop, zolang ze maar zijn opgericht door vluchtelingen of migranten. Focus ligt in de eerste instantie op vluchtelingen die naar Europa komen, "maar ik zoek ook investeringsplannen waar vluchtelingen wereldwijd van profiteren".

Steun voor Griekenland

De Open Society Foundations (OSF) van Soros, een non-profit organisatie, zal zorg dragen voor het fonds, schrijft CNBC. Winsten uit de investeringen gaan naar migratie-gerelateerde projecten van het OSF, zoals gemeenschapscentra in Griekenland en initiatieven om vluchtelingen in Griekenland van juridisch advies te voorzien.

David Miliband, CEO van het International Rescue Committee: "George Soros neemt buitengewoon voortrekkersrol in met deze mededeling. (...) We kijken ernaar uit om dhr. Soros bij te staan bij het vinden van investeringsmogelijkheden, vooral op het gebied van baancreatie in gastlanden."