• De gemeente Amsterdam dreigt met een kort geding als de startup Parkeerwekker niet binnen zeven dagen haar activiteiten staakt.
  • Volgens de gemeente maakt het bedrijf zich schuldig aan privacyschending en zet het aan tot belastingontduiking.
  • De startup is door Luis Roman opgericht om tegenwicht te bieden aan de opmars van de scanauto, die ten koste van foutparkeerders veel geld in het laatje van de overheid brengt.
  • Volgens Roman worden er veel onnodige boetes uitgedeeld, wat leidt tot frustratie bij mensen. Hij is dan ook “niet van plan om te stoppen”.

De gemeente Amsterdam heeft de startup Parkeerwekker gesommeerd haar activiteiten te stoppen. Dat maakte het bedrijf van oprichter Luis Roman woensdag bekend.

Volgens de gemeente maakt Parkeerwekker zich schuldig aan privacyschending en zet het aan tot belastingontduiking. De gemeente dreigt met een kort geding als Parkeerwekker niet binnen zeven dagen de stekker uit de dienst trekt.

De startup is door Roman opgericht om tegenwicht te bieden aan de opmars van de scanauto, die ten koste van foutparkeerders veel geld in het laatje van de overheid brengt.

Door middel van een applicatie wordt ‘vergeetachtige parkeerders’ een bericht gestuurd wanneer de scanauto voorbij rijdt. Zij hebben dan nog 5 minuten de tijd om snel een parkeeractie te starten en zo een boete te voorkomen.

Sinds eind oktober houdt Parkeerwekker een crowdfundingcampagne om geld op te halen voor de productie van een eigen dashcam.

Parkeerwekker is niet van plan om te stoppen

“‘Wij zien dat er veel onnodige boetes worden uitgedeeld, dit zorgt voor frustratie bij de mensen”, zegt Roman. “Wij proberen met Parkeerwekker dit probleem op te lossen en zijn niet van plan om te stoppen.”

Volgens de initiatiefnemer zijn er ook andere problemen met de rijdende boetemachine’s. Zo zouden de routes die scanauto’s rijden worden geoptimaliseerd op basis van data. “Buurten waar de betaalbereidheid hoog is, worden minder gescand dan buurten waar de betaalbereidheid laag is”, laat Roman weten.

Lees ook op Business Insider

Begin november zei Roman tegenover Business Insider dat in het geval van een verbod – een kans die hij erg klein achtte – mensen die geld hebben gestoken in de crowdfundingactie hun geld terugkrijgen.

Het is nu aan de gemeente om aan te tonen dat Parkeerwekker de privacy schendt en aanzet tot belastingontduiking. Parkeerwekker heeft een advocaat in de arm genomen die de zaak nu onderzoekt.

LEES OOK: Startup ParkeerWekker geeft een seintje op je mobiel als er een scanauto langskomt – gemeentes kijken naar een verbod