De zon schijnt, de natuur staat in  bloei. Tijd voor nieuwe stappen…

Lente en zomer nodigen vaak uit om na te denken over een nieuwe fase in je relatie. Misschien vraag je je wel eens af: wat als we gaan trouwen? Worden we daar gelukkiger van? Maakt dat onze relatie sterker?

Je kunt natuurlijk afgaan op het advies van vrienden of familie. Maar er is ook veel onderzoek gedaan naar dit soort kwesties. Daaruit blijkt dat trouwen geen geluksbepalende factor is. Het gaat om iets veel basalers. Is je partner toevallig ook je beste vriend of vriendin?

Econoom John Helliwell van de University of British Columbia (co-auteur van het World Happiness Report van de Verenigde Naties) deed onderzoek onder duizenden koppels. Zijn conclusie is dat langdurig geluk in een relatie bepaald wordt door de vraag of je je partner ook als beste vriend ziet.

Helliwell stelde vast dat – als je corrigeert voor factoren zoals leeftijd, geslacht, inkomen en gezondheid – koppels die elkaars beste vrienden zijn, ook het gelukkigst zijn. Trouwen maakt hierbij geen verschil.

Onderstaande grafiek laat dit effect zien: de hoogste scores voor tevredenheid komen voor bij koppels die zeggen dat de partner hun beste vriend is. Het gaat om de meest linkse blauwe (getrouwd) en rode (ongetrouwd) kolom.

marriage happiness chart

Foto: National Bureau of Economic Research

"Dit gaf me een volstrekt andere kijk op het huwelijk", vertelde Helliwell onlangs aan The New York Times. Zijn bevindingen lijken ondersteund te worden door ander onderzoek.

young couple

Foto: Flickr / Francisco Osorio

Sosciaal psycholoog Bella DePaulo bekeek meer dan 20 onderzoeken over getrouwde en gescheiden stellen. Haar uiteindelijke conclusie was dat trouwen even tot een gelukspiek leidt, maar op de langere termijn niet gelukkiger maakt. "Als het gaat om tevredenheid over de relatie en het leven, is op de langere termijn zelfs een neerwaartse trend zichtbaar."

Helliwell probeert zaken van de zonnige kant te zien: "Vriendschap is wellicht datgene wat echt telt [in een relatie, red.] - en dat is iets om niet te vergeten bij alle dagelijkse beslommeringen."