De iPhone 8 krijgt waarschijnlijk geen fysieke homeknop, maar dat betekent niet dat Apple al afscheid neemt van de cirkelvormige knop aan de voorkant van het toestel.

iOS-ontwikkelaar Steven Troughton-Smith tweette donderdag zijn laatste ontdekkingen rond de virtuele homeknop die de iPhone 8 vermoedelijk krijgt.

Troughton keek naar de gelekte firmware van HomePod, de slimme speaker van Apple. Daarin vond hij bewijsmateriaal dat het scherm van de iPhone 8 een virtuele homeknop krijgt, zo schrijft Apple Insider. En niet zomaar eentje: de knop kan automatisch een ander formaat aannemen of uit beeld verdwijnen.

Apple heeft onder aan het scherm een special homeknop-gebied gemaakt rond de digitale knop. Maar wees gerust: die ruimte staat straks niet vol met allerlei icoontjes, aldus Throughton-Smith.

“Er is geen reden om aan te nemen dat menu’s van apps gebruik kunnen maken van de ruimte op het scherm rond de homeknop”, twittert hij. “Geen toolbars of andere rommel.”

Dat betekent dus ook geen virtuele Terug-knop onder op het scherm, die nu bij veel apps in iOS linksboven te zien is.

Bij het spelen van games of afspelen van beeldvullende video’s verdwijnt de homeknop automatisch uit beeld, zoals nu al gebeurt met de statusbalk. Of denk bijvoorbeeld aan de playknop bij een video die na een paar tellen verdwijnt.

Volgens Troughton-Smith kunnen programmeurs de kleur van de homeknop niet aanpassen. In plaats daarvan kiest de software automatisch een kleur die sterk contrasteert met de achtergrond, zodat de homeknop altijd opvalt.

LEES OOK: Werknemers haten nu al de kantoortuin in Apple’s nieuwe hoofdkantoor van €4 miljard