De praatpaal is vanaf juli 2017 verleden tijd. Mobiele telefoons en steeds geavanceerdere alarmsystemen in auto’s hebben het werk van de beeldbepalende gele apparaten grotendeels overgenomen.

Dat meldt de NOS naar aanleiding van een brief van minister Schultz aan de Tweede Kamer.

Het CDA had vragen gesteld over de toekomst van de praatpalen omdat minister Schultz eerder aangekondigd had dat ze onderzoek zou doen naar het voortbestaan van de praatpaal. Rijkswaterstaat en de ANWB, die verantwoordelijk zijn voor de praatpalen, concluderen samen dat de praatpaal geen toekomst meer heeft.

Mobiele telefoon veiliger en sneller

Volgens beide organisaties hebben de mobiele telefoon en de opkomst van moderne alarmsystemen de praatpaal overbodig gemaakt. Wanneer mensen met pech gebruikmaken van hun mobiele telefoon of van het alarmsysteem van hun auto is dat veiliger dan als ze langs de snelweg moeten lopen om een praatpaal te bereiken. Bovendien werken beide systemen vaak sneller.

Automobilisten met pech kunnen nog tot 1 juli 2017 gebruik maken van de praatpalen maar de investeringen in het netwerk worden gestopt. Zowel de ANWB als Rijkswaterstaat gaan de automobilist er door voorlichting op voorbereiden dat de praatpaal die sinds de jaren zeventig een vast onderdeel is van de autosnelweg verdwijnt.

Nog maar 2,5 procent van oproepen via praatpaal

In 1987 werden er nog 193.000 pechmeldingen gedaan via de praatpaal. Vorig jaar was dat aantal gedaald naar ruim 39.600; dat was 2,5 procent van het totaal aantal oproepen. Ook het aantal keren dat de ANWB hulp verleende na een oproep via een praatpaal daalde de afgelopen jaren flink.

In 1971 plaatste de ANWB de eerste praatpaal aan de A28 tussen Amersfoort en Zwolle. Inmiddels staan er 3323 langs de snelwegen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl