Weekblad The Economist roept Uruguay uit tot het Land van het Jaar. In één jaar het homohuwelijk invoeren én cannabis legaliseren, dat is uniek, vindt het medium.

Te midden van alle wereldellende wilde The Economist, het blad liberaal-economische scherpslijpers, nou eens een positief signaal geven. Daarom huldigt het blad voor de eerste keer het Land van het Jaar, waarbij de redacteuren nou eens niet alleen kijken naar economische groei, of lage staatsschuld.

“Dat zou onze reputatie van boekhouders met een hart van steen alleen maar bevestigen, en niet iedere overwinning zie je terug in de betalingsbalans” schrijven de redacteuren van de Economist.

Zuid-Soedan valt af

Dus Zuid-Soedan, waar het bruto binnenlands product groeide met 30 procent, viel af. Die groei kwam vooral omdat het jaar daarvoor het bbp met 55 procent kromp. The Economist ziet wel wat in een gebied als Somaliland, dat succesvol strijdt tegen piraterij en islamisme, maar Somaliland valt ook af: niet officieel onafhankelijk (het maakt op papier deel uit van Somalië, dat overduidelijk faalt op die gebieden.)

Groot-Brittannië deed het niet eens zo slecht in 2013 vindt de Economist. “Maar het Verenigd Koninkrijk zou juist uit elkaar kunnen vallen, als de Schotten zo roekeloos zijn om in 2014 voor afscheiding te stemmen.”

Voorbeeld voor de wereld

The Economist beloont ontwikkelingen die radicaal zijn, en bovendien een voorbeeld zijn voor de hele wereld. "Het homohuwelijk is zo'n grensoverschrijdende beleidsmaatregel; het vergroot het wereldwijde welzijn, en kost helemaal niets." Het homohuwelijk werd afgelopen jaar door meerdere landen ingevoerd.

Maar Uruguay combineerde het met het legaliseren en reguleren van de productie, verkoop en consumptie van cannabis. "Deze verandering heeft zo overduidelijk veel zin, omdat schurken onder druk worden gezet en de autoriteiten zich kunnen richten op ergere misdaden, dat geen ander land die stap heeft gezet. Als anderen dit voorbeeld zouden volgen, inclusief andere drugs, zou de schade die deze drugs toebrengen aan de wereld ernstig worden verminderd."

De Economist is ook erg te spreken over president Mujica van Uruguay. Hij is bescheiden, woont in een boerderijtje, rijdt in een Volkswagen Kever zonder chauffeur.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl