De ‘minder minder’-zaak tegen Geert Wilders wordt maandag voor het eerst inhoudelijk behandeld.

Wilders vroeg tijdens een bijeenkomst in Den Haag, in 2014, aan zijn publiek of zij “meer of minder Marokkanen wilden”. Toen het publiek “minder, minder!” scandeerde, antwoordde Wilders: “Dan gaan wij dat regelen.”

Volgens het Openbaar Ministerie maakt de PVV-leider zich daarmee schuldig aan het beledigen van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders kan hiervoor een straf van maximaal twee jaar cel krijgen, of een geldboete van maximaal 20.500 euro.

Wilders verdient, net als zijn collega-Kamerleden, een brutomaandsalaris van 7705,11 euro. Mocht hij inderdaad de maximale straf krijgen, dan kost hem dat dus iets minder dan drie keer het brutobedrag dat hij verdient met zijn werk als Kamerlid.

Precies 6474 mensen hebben in 2014 aangifte gedaan tegen Wilders wegens zijn uitspraken over 'minder Marokkanen'. Velen gaven op diverse voorgedrukte aangiftes uiting aan hun verbolgenheid over discriminatie en belediging, bleek mandag op de eerste zittingsdag van het proces-Wilders.

De politicus is zelf niet aanwezig. Wel werd de verklaring van Wilders - die eerder al in het AD verscheen - voorgelezen door zijn advocaat Geert-Jan Knoops. "Het is een gotspe dat ik moet terechtstaan omdat ik heb gesproken over minder Marokkanen", las Knoops onder meer voor.

Rechtbankvoorzitter Steenhuis veronderstelde bij de opening dat Wilders het proces op televisie zou volgen en tevens dat hij daarop via social media zou reageren. Hij maakte daarover een grapje dat Wilders mag twitteren over wat er in de rechtszaal gebeurt, "maar u bent daartoe niet verplicht".

Het Openbaar Ministerie bekritiseerde de afwezigheid van de PVV-leider, die wel aanwezig was bij eerdere zittingen. "Nu het voor het echie is, knijpt hij ertussenuit'', aldus officier van justitie Van der Kallen.

Zij ziet echter geen reden om Wilders een bevel te geven tot persoonlijke verschijning. Volgens haar is de drijfveer van het OM het naleven van "de democratisch vastgestelde wet, onafhankelijk van de politiek''. Het is volgens de officier een misvatting dat deze zaak niet thuishoort in de rechtszaal.

Wilders verstuurde maandagmorgen bij het begin van zijn zaak een tweet waarin bij zegt dat Nederland "een mega Marokkanenprobleem'' heeft. "Daarover zwijgen is laf'', aldus de PVV-leider.

LEES OOK: Volgens de oud-wereldkampioen debatteren lijkt Geert Wilders in dit opzicht veel op Hillary Clinton