Wie geld stalt bij de bank krijgt rente in ruil voor het feit dat hij een (klein beetje) risico loopt. De stichting Full Reserve wil een nieuwe bank oprichten waar je spaargeld altijd veilig is, stelt mede-initiatiefnemer Richard van der Linde.

Het depositiegarantiestelsel is eigenlijk een lapmiddel, een overheidsgarantie die marktverstorend werkt, stelt Richard van der Linde van Stichting Full Reserve. Volgens hem zou het beter  zijn als je als spaarder of bedrijf je geld weg zou kunnen zetten bij een bank waar je helemaal geen risico loopt.

De stichting Full Reserve wil dat mogelijk maken nu een depositobank opzetten. Dat is een bank die wel betaalfuncties faciliteert – je krijgt wel een pinpas – maar die geen geld uitleent. Het geld wordt namelijk gewoon gestald bij De Nederlandsche Bank. Het kredietrisico is dan nul en al het geld is altijd beschikbaar.

Kanttekening bij een rekening van een depositobank is dat je geen rente krijgt, en met de huidige depositorente bij de ECB van -0,3 procent zelfs rente moet betalen. Toch heeft een dergelijke bank wel degelijk een functie. “Mensen hebben een keuze. Zet ik mijn geld ergens giraal weg zonder risico maar ook zonder rente, of zet ik het bij een bank waar ik rente krijg, maar ook risico loopt”, zegt Van der Linde.

Bekijk het interview dat Me Judice had met Van der Linde hieronder:

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl