Iedereen heeft wel ergens spijt van: landen die je bezocht had willen hebben, mensen die je mee uit had willen vragen, een beruchte baas die je eens op zijn nummer had willen zetten.

Maar je kunt ook te veel spijt hebben. Dan doe je alsof alles nú moet gebeuren, voordat het ’te laat’ is en je kinderen hebt. Of een schuld. Of een krakend gestel.

Rustig aan. Als je een bucketlist opstelt als twintiger, dan zou dat een persoonlijk lijstje van jezelf moeten zijn. Niet eentje vol met ervaringen die anderen graag gehad zouden willen hebben.

Hieronder zeven levensdoelen die je ook ná je 30e nog prima kunt afvinken. Of zelfs niet eens in je lijst hoeft op te nemen.


Een wereldreis maken

Foto: Shutterstock/RossHelen

Als je kinderen en/of huisdieren en/of een hypotheek wil, ja, dan wordt het was lastiger om een lastminuteticket naar Australië te boeken als je ouder wordt.

Maar het heeft geen zin om jezelf ervaringen op te leggen die niet betekenisvol voor je zijn. Kristin Salaky van Business Insider vertelde dat ze, toen ze 24 was, nog nooit buiten Noord-Amerika was geweest. Deels omdat ze vliegangst heeft, en deels omdat ze andere activiteiten dichter bij huis leuker vindt.

Reizen moet leuk zijn, geen last, dus laat die lijst met plekken waar je nog niet bent geweest je niet opjagen.


Netwerken met iedereen in je branche

Foto: Sebastiaan ter Burg/Flickr

Carrière-experts benadrukken constant hoe belangrijk netwerken is. Het werkt in je voordeel als je op borrels en conferenties je gezicht laat zien.

Adam Grant, hoogleraar in de psychologie aan Wharton University of Pennsylvania, heeft daar een andere kijk op. Je kan beter hard werken dan kletsen. Laat die relaties maar op een natuurlijke manier ontstaan. Als je als goed geïnformeerd bekendstaat, dan worden anderen vanzelf naar je toe getrokken.


Stoppen met je baan

Foto: Movieclips/Youtube

Meestal is je ontslag aanbieden minder spectaculair dan in de film. Zelfs als je werk je enorm frustreert, en je al maanden verlangt naar het geluid van de deur die voor de laatste keer achter je dichtvalt, kan het zo zijn dat je niet in de positie bent om die stap te zetten.

Als je baan opzeggen even geen optie is, probeer dan te zoeken naar manieren om je baan zo vorm te geven dat 'ie beter bij je past.

Bill Burnett en Dave Evans, professors aan Standford University, raden aan om een 'positief dagboek' bij te houden. In het eerste deel houd je je activiteiten bij. Daarin zet je ook hoeveel energie ze je geven.

Het tweede deel is reflectie. Welke patronen en verrassingen zitten er in je dagen? Proberen de taken uit je functieprofiel te schrappen die je niet leuk vindt, en probeer de tijd die je kan besteden aan leuke dingen te vergroten.


Je droombaan vinden...

Foto: Shutterstock

Houd in gedachten dat je je droombaan waarschijnlijk nooit gaat vinden. Niet als twintiger en ook niet daarna.

"Zoek naar een baan die over het algemeen goed past bij je passies en vaardigheden," zegt gedagseconoom Dan Ariely, "en zorg er daarna voor dat-ie beter bij je gaat passen."

Net als Simon Sinek eerder zei: "Als je denkt dat het zo werkt, dat je droombaan op wonderbaarlijke wijze zal opduiken, dan blijf je jobhoppen en zul je nooit vinden waar je naar zoekt."


...of je soulmate

Foto: Jason Sussberg/Flickr

Als je single en ergens in de twintig bent, is de kans groot dat je een datingapp gebruikt. Maar hoe kies je uit al die kandidaten, al die honderden, zo niet duizenden andere singles in de twintig?

In werkelijkheid is er niet zoiets als the one. Meerdere mensen kunnen 'een ware' - niet 'De Ware' - voor je zijn, afgaande op hoe je elkaar aanvult en hoe het klikt. Relatietherapeut Esther Perel zei eerder tegen Business Insider: "Er is 'een Ware'. Diegene is dat juist omdat je ervoor kiest met hem of haar een heel leven of een periode van je leven te delen. Iemand met wie je iets opbouwt."


Helemaal tevreden zijn met je lichaam

Foto: Shutterstock

Zelfverzekerd zijn over je uiterlijk is gezond - iets dat het waard is om naar te streven. Maar als je toch nog wat ergernissen hebt over je lijf - je huid, je haar, je gewicht - geeft niet. Veel twintigers en dertigers hebben daar last van.

Verrassend genoeg ontdekte een Gallup-onderzoeker op basis van deze enquête dat ons lichaamsbeeld pas piekt nadat we 70 zijn. Driekwart van de mannen boven de 80 waren het eens met de stelling 'Je voelt je altijd goed over je fysieke verschijning'. 70 procent van de vrouwen boven de 74 vond hetzelfde.


Een marathon lopen

Foto: AP Images

Een surreële ervaring: al je vrienden bij de finishlijn na 42 kilometer hardlopen om je aan te moedigen. Plus: dikke kans dat je conditie nu beter is dan in de komende decennia.

Maar toch, het is geen ramp om te wachten met een marathon of om er zelfs helemaal vanaf te zien. Belangrijk om te beseffen is een marathon - of beter gezegd: duursport in het algemeen - niet per se gezond is. Het kan leiden tot verlaagde weerstand en darmklachten.

Een marathon loop je uiteraard minder voor de gezondheidseffecten en meer voor de kick - en die voelt ook op je 31e even goed.