Bouwbedrijf BAM heeft in de eerste helft van dit jaar, vóór belastingen, quitte gedraaid, zoals het eerder deze maand al aankondigde. Daarmee blijven eventuele lijken voorlopig nog in de kast.

Woensdag zorgde analist Teun Teuwisse van Kempen & Co voor opschudding door BAM te bestempelen als tikkende tijdbom. Hij denkt dat BAM toch nog verder af moet schrijven op bouwprojecten, en wijst op de hoge schuldenlast. Het aandeel kelderde daarop bijna 14 procent.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers meldt BAM donderdag (pdf) echter geen nieuwe tegenvallers. In de eerste helft van het jaar draaide BAM op operationeel niveau quitte, zoals het vorige week al inderhaast liet weten om bezorgde beleggers te sussen.

De omzet nam licht toe tot 3,4 miljard euro, maar onder de streep bleef een verlies staan van 6,6 miljoen euro. Vorig jaar sloot BAM de eerste jaarhelft af met een nettowinst van 16,2 miljoen euro.

Winstalarm door tegenvallende projecten

BAM waarschuwde begin juli dat in het tweede kwartaal circa 75 miljoen euro aan verliezen moest worden geboekt op grote projecten. Die verliezen ontstonden door een verslechtering van een al verliesgevend project in Duitsland en onverwachte problemen bij een infraproject in Groot-Brittannië. In Duitsland is er sprake van slechte grondcondities, terwijl in het Verenigd Koninkrijk onder meer het slechte weer een rol speelt.

BAM moest daardoor de eerder afgegeven winstverwachting voor dit jaar loslaten. Dat kwam als een grote verrassing, omdat het bouwbedrijf bij de aandeelhoudersvergadering op 24 april nog liet weten geen nieuwe tegenvallers te verwachten. Bij de halfjaarcijfers 2013 moest het bedrijf ook al een winstalarm geven wegens kostenoverschrijdingen bij buitenlandse projecten.

Topman De Vries vertrekt

Topman Nico de Vries van BAM maakte bekend per 1 oktober bij het bouwbedrijf te vertrekken. Hij wordt opgevolgd door medebestuurslid Rob van Wingerden.

Lees ook op Business Insider

“Ik heb de beslissing genomen om per 1 oktober terug te treden uit de raad van bestuur”, zei De Vries in een toelichting. “Dit geeft mijn opvolger de mogelijkheid volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de programma’s ter verbetering van de prestaties en BAM naar de volgende fase in de ontwikkeling te leiden.”

Analist Michel Aupers van Rabobank noemt het vertrek van De vries een “logische stap” na twee winstwaarschuwingen in een jaar tijd. De halfjaarcijfers van het bouwbedrijf noemde hij “uiteindelijk nog best solide”.

Lichtpunten voor BAM

Scheidend bestuursvoorzitter De Vries zei dat BAM vasthoudt aan de omvang van de in juli aangekondigde verbeterprogramma’s. Die moeten in totaal 100 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren. De projecten waarop het bedrijf zwaar heeft moeten afschrijven, zijn volgens de topman stabiel.

BAM ziet ook lichtpunten. “In de Nederlandse huizenmarkt voor nieuwe koopwoningen vertalen de groene scheuten zich in een bemoedigende groei van het aantal verkochte woningen”, zei De Vries. De werkvoorraad vertegenwoordigde aan het einde van de eerste jaarhelft een waarde van 10,7 miljard euro, tegen 10 miljard euro eind 2013.

BAM verwacht in de tweede jaarhelft reorganisatiekosten te moeten maken. Afgezien van die eenmalige kosten, afwaarderingen en voor belastingen, zal de winst over heel 2014 naar verwachting 20 miljoen euro bedragen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl