Het doek is definitief gevallen voor geldtransporteur SecurCash Nederland en SecurCash Geldverwerking. Een doorstart voor beide ondernemingen is verkeken, aldus de curatoren donderdag.

De activiteiten van SecurCash worden nu afgebouwd en aan het eind van de maand definitief beëindigd. De curatoren adviseren klanten om contracten met andere geldvervoerders af te sluiten.

SecurCash is de grootste geldvervoerder van Nederland. Het bedrijf doet jaarlijks 450.000 geldtransporten voor meer dan duizend bedrijven, waaronder grote winkelketens als Kruidvat, Blokker en Gamma.

Het lijkt fout te zijn gegaan met SecurCash nadat het bedrijf in 2015 concurrent Brink’s zo ongeveer gedwongen moest overnemen. Die geldtransporteur kwam in financiële problemen toen een aantal grote klanten afhaakte.

Brink’s werd uiteindelijk overgenomen door de Duitse branchegenoot Wincor Nixdorf die Brink’s Nederland vervolgens samenvoegde met zijn eigen dochter SecurCash.

De markt voor geldtransporten kent een hevige concurrentie met lage marges. In die marktomstandigheden lukte het SecurCash niet om het hoofd boven water te houden.

Volgens De Telegraaf zou De Nederlandsche Bank (DNB) al maanden de handen vol hebben aan de problemen bij het bedrijf. Om paniek rond de drukke feestdagen te voorkomen, moesten alle betrokken partijen beloven te zwijgen over de situatie. DNB vreesde een run op pinautomaten. Daarbij zouden de handen van dieven kunnen gaan jeuken bij het idee dat het geld in winkels niet opgehaald zou worden.

Lees ook op Business Insider

Vakbondsbestuurder Meindert Gorter van FNV is verbolgen over de gang van zaken. Volgens hem was achter de schermen al een maand bekend dat het fout zat bij SecurCash. Voor het personeel komt het bericht zo net na de feestdagen als een grote klap, benadrukt hij.

De toezichthouder wilde tegenover de krant niet reageren.