Pensioenfondsen moeten de beloning van hun bestuurders verhogen. Anders krijgen ze niet de professionals die ze nodig hebben nu de eisen toenemen.

Dat zegt René van de Kieft, zelf bestuurder van ABP en het pensioenfonds van PostNL, in Het Financieele Dagblad.

Nu verdient een bestuurder bij een groot pensioenfonds maximaal 140 duizend euro per jaar op basis van een voltijdbaan, en 100 duizend euro voor een klein fonds. In de praktijk is het een klus voor minder dan twee dagen per week; alleen voorzitters krijgen veelal een vergoeding voor twee dagen in de week.

Verhoging van de beloningen ligt gevoelig omdat dit de uitvoeringskosten van een pensioenfonds verhoogt op het moment dat de pensioenen zelf onder druk staan.

Veel pensioenfondsen moesten de afgelopen jaren vanwege de financiële malaise kortingen toepassen op de aanspraken van deelnemers.

Bestuurders pensioenfondsen

Pensioenfondsen zitten nu nog vol vertegenwoordigers van de sociale partners, werkgevers en werknemers. Sinds enkele jaren toetst toezichhouder De Nederlandsche Bank wel hun deskundigheid, nadat was gebleken dat diverse pensioenfondsen hun toezicht niet op orde hadden.

De echte complexe kennis van pensioenzaken zit meestal bij de professionals die fulltime in dienst zijn bij de pensioenfondsen: de directies, de actuarissen en degenen die het beleggingsbeleid bepalen. Kleinere pensioenfondsen besteden dit soort zaken vaak grotendeels uit.

De besturen van de fondsen houden veelal toezicht op het beleid, maar volgens Van de Kieft heb je daar steeds meer deskundigheid voor nodig.

Per 1 juli gaat de Wet Versterking bestuur pensioenfondsen in. Deze maakt het in principe mogelijk om de besturen bedrijfsmatiger op te zetten.

Ook gepensioneerden moeten dan overigens deel uitmaken van het bestuur. Vraag is nu of pensioenfondsen deze kans aangrijpen of dat ze de huidige praktijk - het bestuur is veelal een onderonsje van vertegenwoordigers van vakbonden en ondernemersorganisaties - in stand laten.

Lees ook:

Jeroen de Boer: Niet iedereen betaalt in 2015 een lagere pensioenpremie

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl