• De hoge gasprijs zal niet leiden tot de winning van meer aardgas uit Groningen, aldus ministers Ollongren (Wonen) en Blok (Economische Zaken).
  • “De gasopslagen met het type gas dat voor huishoudens wordt gebruikt, zijn behoorlijk gevuld”, zegt de demissionaire bewindsman.
  • Wel maakt het kabinet zich grote zorgen over de voor veel huishoudens bijna onbetaalbare energierekening.

De hoge gasprijs als gevolg van de schaarste, zal er niet toe leiden dat er toch meer aardgas uit Groningen zal worden gewonnen. Dat zeggen ministers Kajsa Ollongren (Wonen) en Stef Blok (Economische Zaken).

De optie om de gaswinning op te schroeven “hebben we alleen maar open voor extreem koude winters, en niet voor prijsstijgingen”, zegt Ollongren.

Commissaris van de Koning René Paas zei deze week tegen Nieuwsuur dat het ophogen van de winning “schandalig” zou zijn. “Dat is uitgesloten.” Ook Ollongren en Blok zeggen resoluut dat de gaskraan niet verder open gaat om de prijs te drukken. “Er is geen reden om bezorgd te zijn”, zegt Blok hierover.

De demissionaire bewindsman maakt zich ook geen grote zorgen over de gasvoorraden. Omdat afgelopen winter relatief streng was en het ook in het voorjaar nog even koud bleef, zijn de voorraden beperkt. Maar “de gasopslagen met het type gas dat voor huishoudens wordt gebruikt, zijn behoorlijk gevuld”, zegt Blok. De opslag met het type gas dat voor bedrijven wordt gebruikt, is “minder gevuld”, aldus de bewindsman.

Dat de energierekening voor veel huishoudens bijna onbetaalbaar dreigt te worden door de hoge prijzen, is een grote bron van zorg voor het kabinet. In de ministerraad op vrijdag, maar ook tijdens een extra ingelast beraad op dinsdag, overleggen bewindspersonen over een oplossing.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wilde vrijdag nog niets kwijt over mogelijke oplossingen. Dat moet eerst binnen het kabinet worden besproken, zei hij.

LEES OOK: Wat te doen met je energiecontract nu de gasprijs door het dak gaat? Variabel of vastzetten voor 1 of 3 jaar?