• GasTerra wil de grote gasopslagplaats bij het Drentse Norg niet verder vullen zonder financële garanties van de Nederlandse overheid.
  • Het bedrijf zegt dat de gasprijs nu zo hoog is, dat niet zeker is of de inkoop terugverdiend kan worden.
  • Europese lidstaten streven er momenteel naar hun gasvoorraad voor 80 procent gevuld te hebben, om tekorten in de winter te voorkomen.
  • Lees ook: Een nieuw energiecontract afsluiten kost nu bijna drie keer zoveel als vorig jaar

GasTerra, het gashandelshuis van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM), wil de grote gasopslag bij het Drentse Norg niet verder vullen vanwege de financiële risico’s. Dat meldt De Volkskrant.

De Nederlandse overheid moet bijspringen met garanties, vindt het bedrijf.

De gasopslag bij Norg is een van de vier locaties in Nederland waar gas wordt opgeslagen voor de winter. Het gas in Norg dient oorspronkelijk als buffer voor het laagcolorisch gas uit Groningen dat voorbestemd is om huizen te verwarmen in Nederland, Duitsland en België.

Europese lidstaten streven er momenteel naar hun gasvoorraad voor 80 procent gevuld te hebben, om tekorten in de winter te voorkomen. Dit in verband met onzekere leveringen uit Rusland. In Norg werd het gasdoel op 5 augustus bereikt. De opslag is nu voor 80,5 procent gevuld, volgens De Volkskrant. De drie andere locaties liggen op schema om hun vuldoelen voor 1 oktober te halen.

GasTerra wil echter niet verder vullen zonder garanties van de Nederlandse overheid. "De gasprijs is nu zo hoog dat je vrij zeker weet dat je die op moment van verkopen niet kunt terugverdienen", zei een woordvoerder van GasTerra tegen De Volkskrant. Een woordvoerder van Economische Zaken en Klimaat liet de krant weten dat het vultempo vooralsnog voldoende is om de gestelde doelen te halen.

Gezien de gebeurtenissen in de afgelopen maanden is het verstandig om Norg te blijven vullen, vindt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. Hij wijst er in de krant op dat de gestelde percentages als vuldoelen als minima genoemd werden en dat de Mijnraad geadviseerd heeft om Norg tot 100 procent te vullen.

Het financiële risico van GasTerra zou volgens hem meevallen omdat het bedrijf nu miljarden verdient aan Gronings gas. Tegelijk is er volgens Visser het risico dat Nederland gas voor de neus van andere Europese landen wegkaapt als het nu meer inkoopt, omdat Europa momenteel de volledige capaciteit aan gas benut. In dat geval zou Nederland de gasprijs, die nu 12 keer hoger ligt dan gebruikelijk, nog verder opdrijven.

Lees meer over gas: