Beursgoeroe Gary Shilling waarschuwt voor ongeremde speculatie met aandelen en cryptomunten.

Shilling beschuldigt de Federal Reserve en het Amerikaanse ministerie van Financiën van het opblazen van beurskoersen.

“Hoe eindigt dit? Een mogelijkheid is dat we morgen wakker worden en zien dat een grote financiële instelling is omgevallen.”

Beursgoeroe Gary Shilling waarschuwt voor ongeremde speculatie met aandelen en cryptomunten en voorspelt een pijnlijke afloop van het beursfeest. Dat deed hij in een interview op de financiële tv-zender RealVision.

Shilling, die eerdere crashes juist voorspelde, beschuldigt de Federal Reserve en het Amerikaanse ministerie van Financiën van het opblazen van beurskoersen door ongekende hoeveelheden gratis geld in het financiële systeem te pompen.

De geldmachine van overheden blaast vooral de waarde van beleggingen en huizenprijzen op. Voor een sterke stijging van de gewone inflatie is Shilling minder beducht.

Hij waarschuwt beleggers dat ze zich niet gek moeten laten maken door de huidige beursgekte.

Dit zijn de 8 beste citaten uit het interview met Shilling:

1. Shilling: “De consensus is dat de economie zeer snel zal heropenen, dat de inflatie zal terugkomen en dat de rentes door het dak zullen gaan. Dat is overdreven. We bevinden ons in een periode van lage inflatie, zo niet deflatie.”

Hiermee verwijst Shilling onder andere naar het feit dat China en andere landen meer produceren dan ze consumeren, waardoor het wereldwijde aanbod toeneemt en de prijzen zullen dalen.

2. “Het geld dat door de Fed en alle fiscale stimuleringsmaatregelen in de markt is gepompt, is niet naar uitgaven gegaan, maar naar besparingen en prijsstijgingen van financiële activa. Dit beleid is verantwoordelijk voor de speculaties met dogecoin, bitcoin en andere cryptomunten. Het heeft aandelen naar ongelooflijke hoogten gedreven in verhouding tot de winst en zorgt voor overwaardering. Dat betekent niet dat ik nu short wil gaan in aandelen, want met speculaties weet je nooit hoelang ze aanhouden.”

3. “Er zweeft te veel geld rond en mensen weten niet wat ze ermee moeten doen. De Federal Reserve kan niet onwetend zijn over wat ze aanrichten. Ik weet dat het eerlijke ambtenaren zijn. Maar je zou bijna denken dat ze er belang bij hebben om aandelen te laten stijgen en speculatie aan te moedigen. Op een gegeven moment moeten ze voorzichtiger zijn, hoop je toch.”

4. “Totdat er iemand op de rem gaat staan – normaal gesproken de Fed – komt er geen einde aan dit speculatieve klimaat. Het wordt alleen maar extremer. Het is vergelijkbaar met de dotcomzeepbel: er zit geen enkele logica achter, maar iedereen heeft een geweldige tijd zolang het duurt.”

5. “Als de zaken zich ontvouwen zoals wij verwachten en er een grote verkoopgolf van aandelen komt die een einde maakte aan het gros van de speculaties, ontstaat er een kans om serieus geld te verdienen.”

6. “Hoe eindigt dit? Een mogelijkheid is dat we morgen wakker worden en zien dat een grote financiële instelling is omgevallen. We hadden onlangs de implosie van hedgefonds Archegos, maar we kunnen zoiets op grotere schaal meemaken. Dat kan een omslag op de markt veroorzaken. Kijk maar naar de Tulpenmanie in Nederland in de 17e eeuw en de Engelse South Sea Bubble in de 18e eeuw – een kleine trigger zorgde ervoor dat alles instortte."

7. “Ik doe geen voorspelling over wanneer er een crash komt. Speculaties onttrekken zich aan de logica en dat zal waarschijnlijk ook dit keer gelden. Maar op een gegeven moment zal er een hoop bloed vloeien op de beurs.”

8. “We zijn wakker geschud door de pandemie. Het is tijd om geld te sparen, voorzichtig te zijn en, zeker wat beleggen betreft, speculatie te vermijden. Dat is heel moeilijk als iedereen geld aan het verdienen is en je het gevoel hebt dat je iets misloopt. Maar soms zijn er gewoon momenten waarop je je moed bij elkaar moet rapen om te zeggen: ‘Nee, ik doe hier niet aan mee.’”

Lees meer over beurzen: