December is de maand om je huishoudboekje eens goed onder de loep te nemen. Spaarders die hun geld spreiden over verschillende banken, om zo te profiteren van de garantie dat spaargeld tot één ton altijd gedekt is, krijgen in 2017 te maken met een wijziging bij onder meer het concern SNS Bank.

Het depositogarantiestelsel garandeert dat je bij een faillissement van de bank maximaal 100 duizend euro terugkrijgt. Let wel op: die garantie is ongeacht het aantal rekeningen dat je hebt.

Heb je verschillende rekeningen bij één bank, dan krijg je in totaal niet meer dan 100 duizend euro vergoed. Zorg er dus voor dat je geen enorme tegoeden opbouwt bij één bank.

Spaargarantie en handelsnamen

Belangrijk hierbij is om je te realiseren dat een bank onder verschillende handelsnamen kan werken. Een actueel voorbeeld is SNS Bank N.V. met haar labels ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank, SNS en ZwitserlevenBank. Per 1 januari 2017 wijzigt niet alleen de familienaam van het concern in de Volksbank, maar gaat zij ook verder onder de bankvergunning van de Volksbank. Hiermee komen de aparte bankvergunningen van ASN Bank en RegioBank te vervallen.

Deze wijziging heeft alleen gevolgen voor je bescherming als je nu in totaal meer dan 100 duizend euro per persoon hebt op alle rekeningen bij ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank, SNS of ZwitserlevenBank.

Is de optelsom van je tegoeden op deze rekeningen hoger dan 100 duizend euro, wees dan dus alert. En wil je je spaargeld over verschillende banken spreiden, check dan altijd of elke bank een eigen bankvergunning heeft. Meer informatie over het depositogarantiestelsel vind je op de website van De Nederlandsche Bank.

LEES OOK: Financiële APK, zo licht je je financiën door voor 2017

Lees ook op Business Insider