Op Wall Street is het jaarcijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven op gang gekomen.

Woensdag was het de beurt aan techreus Apple en de maker van elektrische auto’s Tesla.

Intussen viert speculatie hoogtij op de beurs, met deze week het aandeel GameStop in de schijnwerpers.

Met de opening van het jaarcijferseizoen in volle gang, gebeurt er het nodige op Amerikaanse beurzen. Woensdag kwamen techgigant Apple en de maker van elektrische auto’s Tesla met de cijfers naar buiten.

De aandelenbeurzen in New York sloten met verlies. Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Federal Reserve en opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de economische vooruitzichten erg onzeker zijn.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,1 procent in het rood op 30.303,17 punten. De brede S&P 500 zakte 2,6 procent tot 3750,77 punten en techbeurs Nasdaq daalde 2,8 procent tot 13.112,65 punten.

Intussen viert speculatie hoogtij op Amerikaanse beurzen, waar aandelenkoersen regelmatig los gezogen raken van de economische realiteit.

Deze week staat hierbij het aandeel van GameStop volop in de belangstelling. Het aandeel van de winkelketen voor computerspelletjes schoot woensdag nog eens 135 procent omhoog op de beurs in New York, aangejaagd door een groep kleine beleggers die de strijd is aangegaan met shortsellers, zoals grote hedgefondsen. Die laatste groep speculeerde juist op een koersdaling van Gamestop.

De fans van GameStop hebben zich georganiseerd via het onlineplatform Reddit en speculeren op een stijging van de beurskoers van GameStop. Daardoor gaat de koers al enige tijd spectaculair omhoog. Maar shortsellers, die speculeren op een koersdaling, lijden daardoor juist grote verliezen. Hedgefondsen, waaronder Melvin Capital, hebben al miljarden dollars verloren. Sommige analisten omschreven die strijd als 'nerds vs Wall Street'.

De beurswaarde van GameStop ligt door de opmars inmiddels op ongeveer 25 miljard dollar. In één week tijd schoot de koers van de Amerikaanse gamewinkelketen met bijna 1.000 procent omhoog. Het aandeel begon dit jaar op 19 dollar en sloot woensdag op ruim 347 dollar.

Het fenomeen van koersbewegingen die mede worden gedreven door acties van beleggers op derivatenmarkten, en volstrekt losstaan van de fundamentele ontwikkelingen, treedt sinds enkele maanden steeds prominenter naar voren op de Amerikaanse beurzen.

In jargon wordt hierbij over zogenoemde gamma squeezes gesproken, waarbij speculatief ingestelde partijen elkaar uit de markt proberen te drukken.

Lees in dit verband ook de column van beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem op Business Insider: Overvloed aan gratis geld voedt toenemende speculatie op de beurs – dat zie je in deze grafiek

Het Witte Huis heeft al gezegd de situatie rond GameStop in de gaten te houden, samen met minister van Financiën Janet Yellen. In een toelichting op het rentebesluit van de Federal Reserve wilde Fed-voorzitter Jerome Powell geen commentaar geven op GameStop.

Apple haalt $100 miljard omzet in één kwartaal

Wat betreft de beurscijfers keken beleggers woensdag uit naar de resultaten van Apple. Het techbedrijf heeft voor het eerst een omzet behaald van meer dan 100 miljard dollar in één kwartaal.

De onderneming profiteerde in de laatste drie maanden van 2020 van sterke verkopen van de nieuwe iPhone-modellen in de feestdagenperiode. Meer mensen hadden op de iPhone 12 gewacht omdat dit de eerste iPhone was die gebruik kan maken van het 5G-netwerk.

De omzet van Apple kwam in de driemaands periode die eindigde op 26 december 2020 op 111,4 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 28,7 miljard dollar in het kwartaal, eveneens een record.

Een jaar eerder werd een totale omzet behaald van bijna 92 miljard dollar, met een winst van 22,2 miljard dollar.

Volgens Apple liep met name in China de verkoop goed, met een plus van 57 procent. De verkoop buiten de VS was goed voor 64 procent van de inkomsten in de afgelopen periode.

Naast een sterke vraag naar iPhones had Apple ook de wind in de zeilen door het vele thuiswerk- en onderwijs in coronatijd, met een grotere vraag naar iMac-computers, iPads en MacBooks. Ook draagbare apparatuur zoals AirPods en de Apple Watch werd goed verkocht. Verder werd meer verdiend met diensten zoals bijvoorbeeld iTunes.

Topman Tim Cook was verheugd met de cijfers. Die wijzen volgens hem op een enthousiaste ontvangst van de nieuwste producten van Apple bij consumenten. De resultaten van het Californische technologieconcern vielen beter uit dan analisten op Wall Street hadden verwacht.

Apple is het grootste beursgenoteerde bedrijf in de Verenigde Staten met een marktwaarde van 2,4 biljoen dollar, omgerekend bijna 2000 miljard euro.

Tesla boekt winst, mede dankzij verkoop van emissierechten

De maker van elektrische auto's Tesla kwam woensdag ook met de jaarcijfers naar buiten. Tesla heeft voor het eerst een jaar met winst afgesloten.

Over het boekjaar 2020 hield Tesla een nettowinst van 721 miljoen dollar over, tegen een nettoverlies van 862 miljoen dollar in 2019. Maar dit dankt het bedrijf niet puur aan het verkopen van luxe auto's. Tesla verdiende afgelopen jaar ook veel geld met de verkoop van emissierechten aan andere automakers.

Branchegenoten voorkwamen daarmee hoge boetes van bijvoorbeeld de Europese Unie omdat ze anders niet aan de uitstooteisen voor CO2 voldeden. En Tesla's eigen elektrische auto's stoten geen CO2 uit en daarom heeft Tesla de rechten dus niet echt nodig.

Tesla haalde afgelopen jaar een jaaromzet van 31,5 miljard dollar, wat neerkomt op een groei van 28 procent.

De beurswaarde van het Amerikaanse bedrijf is afgelopen jaar tot ongekende hoogte gestegen en bedraagt meer dan 800 miljard dollar. Topman Elon Musk inmiddels de rijkste persoon op aarde.

Er is veel discussie onder beleggers over het realiteitsgehalte van de beurswaardering van Tesla. De zogenoemde koers-winstverhouding is extreem hoog, wat volgens sommige analisten duidt op een zeepbel; anderen geloven dat Tesla een nieuw soort Apple kan worden in de techsector.

Beleggers reageerden woensdag in de zogeheten nabeurshandel lauw op de cijfers van Tesla. Het aandeel zakte twee procent.

De onderneming uit het Californische Palo Alto had eerder al verkoopcijfers naar buiten gebracht. Het lukte Tesla vorig jaar net niet aan de eigen doelstelling te voldoen om een half miljoen auto's aan de man te brengen. Daarvoor kwam het bedrijf 450 leveringen tekort.

LEES OOK: Moet je nog meegaan met de huidige beurseuforie? Deze indicatoren wijzen op een correctie in de komende weken