Apple hangt mogelijk een miljardenboete boven het hoofd vanwege zijn regels voor de App Store. De Europese Commissie gaat een formeel onderzoek instellen naar de iPhonemaker. Dat wordt in de komende weken bekendgemaakt, schrijft de Britse krant The Financial Times.

Aanleiding is een klacht van muziekstreamingdienst Spotify.

De commissie had eerder dit jaar al een voorlopig onderzoek ingesteld. Spotify meent dat de 15 tot 30 procent van de abonnementsprijs die het aan Apple af moet dragen voor in de App Store afgesloten abonnementen oneerlijk is. Te meer omdat het in de app niet mag melden dat ook via de website abonnementen af kunnen worden gesloten. Ook hoeven apps die zoals bijvoorbeeld Uber losse producten aanbieden geen percentage aan Apple te betalen.

Onder meer Deezer, een branchegenoot van Spotify en Apple Music, en de Europese consumentengroep BEUC hadden dezelfde bezwaren als Spotify. Apple, dat met Apple Music een concurrent van Spotify in huis heeft, liet eerder al weten het Zweedse bedrijf niet anders te behandelen dan andere appmakers.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging staat erom bekend dat ze de confrontatie met Amerikaans techreuzen niet schuwt.

Google krijgt in maart dit jaar voor de derde keer een Europese boete opgelegd. Het Amerikaanse bedrijf moest 1,5 miljard euro betalen omdat het met zijn advertentiedienst AdSense misbruik maakte van zijn sterke marktpositie.

Google zorgde er meer dan tien jaar voor dat andere bedrijven niet eerlijk konden concurreren op de online-advertentiemarkt door beperkingen in contracten met websites van derde partijen op te leggen, aldus Vestager dit voorjaar. “Dit is illegaal onder de EU-mededingingsregels.” Ook consumenten ondervonden nadeel, bleek volgens haar uit onderzoek.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Deze grafiek laat zien hoe dominant Google is in Europa