Een vloedgolf van kritiek krijgt ze over zich heen: de Amerikaanse sportpresentatrice Katie Couric die verslag doet van de Olympische Winterspelen in PyeongChang.

Couric versloeg ook de openingsceremonie en sloeg daar de plank behoorlijk mis.

Toen de Nederlandse delegatie het stadion binnenkwam probeerde Couric te duiden hoe het komt dat Nederlanders toch zo goed kunnen schaatsen.

Couric verwees naar de grachten van Amsterdam en noemde schaatsen “een belangrijk transportmiddel” wanneer de Amsterdamse grachten en kanalen ’s winters dichtgevroren zijn.

“Ik vertel niets nieuws wanneer ik zeg dat de Nederlanders écht heel goed zijn in schaatsen. Op vijf na wonnen ze alle 110 medailles die ze in de wacht sleepten met schaatsen. Hoe komt dat toch, zult u zich afvragen. Schaatsen is een belangrijk transportmiddel in Amsterdam, een stad onder het zeeniveau. Zoals u weet telt Amsterdam veel grachten en kanalen die ‘ s winters dichtvriezen. Zolang als er grachten zijn, schaatsten de Nederlanders erop – om zich te verplaatsen, om er wedstrijden op te houden en puur voor het plezier.”

Erg creatief gevonden van Couric, alleen heeft haar uitleg een minpuntje: Nederlanders houden namelijk ook van dingen zoals auto’s en schaatsen is géén belangrijk transportmiddel – zelfs wanneer grachten dichtvriezen, wat overigens niet vaak voorkomt.

Toen Courics verhaal online kwam, waren de Nederlanders er dan ook als de kippen bij om haar te bespotten:

Lees ook op Business Insider

2018 02 11_10 27 07

Foto: source Twitter

2018 02 11_10 26 55

Foto: source Twitter

2018 02 11_10 26 37

Foto: source Twitter

2018 02 11_10 24 33

Foto: source Twitter

2018 02 11_10 24 06

Foto: Twitter

Waarom de Nederlanders dan wél goede schaatsers zijn, daarvoor is geen eenduidige verklaring.

Een van de redenen die genoemd worden is de lengte van de Nederlanders (ze behoren tot de langste ter wereld) – lange benen zijn mogelijk een belangrijk voordeel. Ook het feit dat Nederland relatief vlak is en over veel water beschikt, is een factor waarom schaatsen populairder is dan andere wintersporten zoals skieën.

De meest eenvoudige verklaring waarom Nederlanders heel goed zijn in schaatsen is dat de sport er gewoon extreem populair is en dat er een positieve feedbackloop is: Nederlandse kinderen zien Nederlandse atleten schitteren op de Spelen en willen die rolmodellen achterna.

En Couric? Over een ding had ze gelijk: als de grachten dichtvriezen hebben de Nederlanders inderdaad plezier.

Frozen canal in Amsterdam

Foto: Margriet Faber/AP