De G7 bereidt nieuwe sancties voor tegen Rusland. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd nadat zij heeft gebeld met de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Volgens de Europese leiders heeft Rusland zich niet aan het verdrag gehouden dat 17 april werd getekend in Genève.

Het akkoord, dat werd ondertekend door de Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de EU, was bedoeld om het conflict te de-escaleren. Vrijdag waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat de actie van het Oekraïense leger in het oosten van het land ‘consequenties’ zal hebben.

Maatregelen tegen 15 Russen

Europa zou 15 mensen gaan aanpakken die verantwoordelijk worden gehouden voor de onrust in Oekraïne. Op de lijst van de Amerikanen zouden onder anderen vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin staan. Wat de maatregelen precies inhouden, is niet bekend. De sancties, die door het westen al waren aangekondigd, worden naar verluidt alleen uitgesteld als de Russen hun steun aan pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne intrekken. Moskou ontkent echter die groepen te ondersteunen.

Oekraïne terughoudend

De G7 prees Oekraïne voor de terughoudendheid waarmee het land reageert op de separatisten, die gebouwen in het oosten bezetten. Rusland, dat tot voor kort nog tot het overlegorgaan (G8) behoorde, doet in de ogen van de G7 niets om afspraken, die onlangs in Genève zijn gemaakt, na te leven. ,,Integendeel, het heeft de spanningen verder doen escaleren door zorgwekkende retoriek en bedreigende militaire bewegingen bij de Oekraïense grens”, zo staat in de verklaring.

‘Gerichte maatregelen’

Ook de G7-landen komen op zijn vroegst maandag met sancties, die de landen afzonderlijk mogen bepalen. ,,Vanwege de urgentie van vreedzame presidentsverkiezingen volgende maand, willen we snel gerichte maatregelen nemen.”

Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl