• Tijdens de G7-top van 11 tot en met 13 juni worden de Amerikaanse president Joe Biden en andere leiders vermaakt op een Brits strand.
  • De leiders zitten rond kampvuren, roosteren marshmallows en krijgen zeemansliederen te horen.
  • En dat terwijl de spanning tussen Biden en de Britse premier Boris Johnson oploopt.

Op de agenda van de jaarlijkse G7-top: luisteren naar zeemansliederen, rond vuurkorven zitten en geroosterde marshmallows eten op het strand van het minuscule en toeristische kustplaatsje Carbis Bay in Cornwall.

Als gevolg van de coronapandemie is het de eerste bijeenkomst van wereldleiders in twee jaar.

Ondanks de gezelligheid op het programma, dreigde de top afgelopen donderdag overschaduwd te worden door een diplomatiek ruzie tussen de Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Joe Biden over de Brexit.

Toch hoopt Johnson als gastheer Biden en andere wereldleiders – waaronder de Franse president Emmanuel Macron, de Canadese premier Justin Trudeau en de Duitse bondskanselier Angela Merkel – te charmeren tijdens de ontmoeting die in het teken zal staan van zaken als klimaatverandering en de coronapandemie.

Op vrijdag, wanneer de leiders voor het eerst bijeenkomen, wordt het diner verzorgd door chef Emily Scott van het nabijgelegen restaurant Watergate Bay. Op het menu staat geroosterde schol. Zaterdag verzamelen de leiders zich op het strand voor een barbecue met kreeft en krab.

Het G7 strandbarbecue-menu

Canapés: Sprankelende sint-jacobsschelpen, Curgurrell krabscharen en Portscatho makreel.

Lees ook op Business Insider

Hoofd: Aangebraden en gerookte Moorland entrecote, Newlyn kreeft en geblakerde prei met Cornish aardappelchips, paarse St. Just broccolischeuten en in zoutkorst gebakken bietjes.

Dessert: Beach Hut Sundae

Na het diner: Gebakken brie, heet beboterde rum en geroosterde marshmallows rond vuurkorven op het strand

Dranken: Cornish wijn, Duitse Riesling, Australische Shiraz, Cornish bier en Hedgerow Fizz cocktail

Het culinaire gebeuren na het diner met brie, rum en marshmellows wordt verzorgd door chef Simon Stallard, die een populair restaurant op het strand aan Cornwalls zuidkust runt.

Na deze traktatie volgt een serenade van het plaatselijke Cornish shantykoor Du Hug Owr.

Het schijnt dat de locatiekeuze de goedkeuring van Joe Biden kon wegdragen.

Biden, Johnson en hun echtgenotes maakten donderdag een strandwandeling bij Carbis Bay. Biden zou bij die gelegenheid tegen Johnson hebben gezegd: “Het is verrukkelijk, ik wil niet naar huis straks.”

Biden, die zijn eerste buitenlandreis als president onderneemt, landde afgelopen woensdag al op Britse bodem. Op dat moment was daar een enorme beveiligingsoperatie aan de gang om de hotels en andere locaties die de leiders tijdens hun verblijf herbergen, te bewaken.

Voorafgaand aan de top hebben speurhonden, drones en 5.000 agenten vanuit het hele land postgevat in en rond Cardis Bay om de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk én de VS te beveiligen.

Lees ook: De G7 komt vrijdag bijeen in de Engelse badplaats Carbis Bay – de beveiliging kost ruim €80 miljoen

Overigens zijn ook regeringsleiders uit Australië, India, Zuid-Afrika en Zuid-Korea uitgenodigd door Boris Johnson. Volgens Britse functionarissen delen deze landen “dezelfde fundamentele waarden als openheid en gelijkheid” met de G7.

De Indiase premier Narendra Modi sloeg de uitnodiging af, hij moet zich bezighouden met een tweede coronagolf die India teistert.

Volgens Britse functionarissen zullen de gesprekken tussen de leiders gaan over het introduceren van maatregelen die moeten “voorkomen dat een internationale catastrofe als de coronapandemie zich ooit weer voordoet”. Ook bespreken ze hoe het economisch herstel na de crisis moet worden gecoördineerd.

Lees meer over de G7: