Samenklonteren om sterker te worden. Dat is het devies bij veel Nederlandse verzekeraars. Ook ASR gaat op overnamepad.

Verzekeraar ASR neemt de Nederlandse activiteiten van zijn Italiaanse branchegenoot Generali over. De overname kost ASR in totaal zo’n 200 miljoen euro. Generali ontvangt een overnamesom van 143 miljoen euro in contanten, de rest gaat op aan versterking van de kapitaalbuffer van het nieuwe dochterbedrijf.

“Generali Nederland is een mooi bedrijf dat producten en diensten biedt die goed aansluiten bij ASR”, aldus topman Jos Baeten. Generali Nederland telt 350 medewerkers en biedt net als ASR zowel schade- als levensverzekeringen aan. Het onderdeel was vorig jaar goed voor een omzet van 379 miljoen euro.

Eerder dit jaar beklonk branchegenoot NN Group (Nationale-Nederlanden) al de overname van collega Delta Lloyd.

Verdienmodellen verzekeraars onder druk

De fusiegolf is mede het gevolg van het afkalven van klassieke winstmodellen van verzekeraars. Bij de levensverzekeringen speelt mee dat sinds de woekerpolisaffaire er lucratieve beleggingsverzekeringen zijn vervangen voor veel eenvoudiger producten met lagere winstmarges.

Een andere tegenvaller die al een aantal jaren speelt, is de lage rente. Die maakt het voor verzekeraars lastiger om via beleggingen in vastrentende producten genoeg opbrengsten te boeken om uitkeringsproducten voor aanvullend pensioen en dergelijke winstgevend te houden.

Hoofdkantoor Generali in Diemen verdwijnt

ASR meldde woensdag dat de kantoren van Generali Nederland in de loop van volgend jaar worden ondergebracht bij ASR, het hoofdkantoor in Diemen wordt gesloten. De integratie wordt naar verwachting in 2020 afgerond. Verlies van arbeidsplaatsen valt daarbij niet uit te sluiten, aldus ASR.

Mede dankzij de kostenvoordelen die daardoor ontstaan, voorziet ASR een bijdrage van Generali Nederland aan het eigen netto operationeel resultaat van zo'n 30 miljoen euro. De solvabiliteit, oftewel de mate waarin een verzekeraar in staat is aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen, blijft volgens het bedrijf ook na de overname ruim boven het minimaal vereiste niveau.

ASR werd in 2008 tijdens de kredietcrisis als onderdeel van de toenmalige bankverzekeraar Fortis genationaliseerd, maar was in de kern een redelijk gezond bedrijf. In 2016 vond een beursgang plaats. De staat houdt nog 20 procent van de aandelen van ASR.