• De Franse economie groeit komend jaar zeer beperkt, zo blijkt uit prognoses van de regering en de Franse centrale bank.
  • De Franse regering ziet een lagere export en een hogere inflatie dan waar eerder van werd uitgegaan.
  • Winst op het WK-voetbal in Qatar had nog een meevaller kunnen zijn; landen zien vaak relatief meer export in de kwartalen na winst op het eindtoernooi.
  • Lees ook: Dit zijn de 5 duurste en 5 goedkoopste skigebieden van Europa

De centrale bank van Frankrijk is pessimistischer over de economisch groei van het land dan de Franse regering. De regering gaat uit van een groei van 1 procent in 2023, maar de centrale bank schat de economische groei volgend jaar op slechts 0,3 procent.

Winst op het WK-voetbal in Qatar had nog een lichtpuntje kunnen zijn. Althans, volgens een recent onderzoek van de Britse Universiteit van Surrey.

Uit het onderzoek van de Britse universiteit blijkt namelijk dat winst op het eindtoernooi tot economisch groei leidt. Onderzoeker Marco Mello stelt dat er doorgaans sprake is van 0,25 procentpunt extra economische groei in de eerste twee kwartalen na het winnen van de WK-titel.

Franse export onder druk

De centrale bank voorspelt dat de economie van Frankrijk, de grootste van Europa na Duitsland, te maken krijgt met sterke groeivertraging. Dit komt onder meer door de lagere vraag naar Franse exportproducten en een hogere inflatie dan waar eerder van uitgegaan werd.

Wel houdt de centrale bank een slag om de arm. Door met name de onzekerheid omtrent de levering van aardgas aan Frankrijk, ligt de prognose voor de economische groei tussen 0,3 procent en 0,8 procent.

De prognose ligt hoe dan ook onder het niveau van 1 procent groei waar het Franse ministerie van Financiën van uitgaat.

De centrale bank komt met zijn prognoses nadat het Franse nationale statistiekbureau eerder meldde dat er meer nodig is om de economische groei van 1 procent te kunnen halen. Dat is het groeipercentage waar de Franse regering van uitgaat in haar begroting.

In een reactie op dat rapport gaven Franse overheidsfunctionarissen aan dat de regering vooralsnog uitging van dat doel. Zij denken dat de economie voldoende weerstand biedt tegen bijvoorbeeld de hoge energieprijzen in Frankrijk.

Betere exportverwachtingen voor WK-winnaars

De exportverwachtingen van WK-winnaars zijn gunstig. Dat had goed nieuws kunnen zijn voor Frankrijk, dat als regerend kampioen echter wel relatief weinig te winnen had. Uiteindelijk gaat het mogelijke WK-voordeel nu naar de Argentijnse economie, nadat Argentinië in een penaltyreeks het WK-voetbal in haar voordeel besliste.

In zijn onderzoek keek Marco Mello onder meer naar de gevolgen van de wereldtitel voor de export van het winnende land. Die nam toe als gevolg van grotere zichtbaarheid in de wereld. De WK-finale wordt immers door naar verwachting de halve planeet bekeken. Voor Brazilië nam de export bijvoorbeeld "buitensporig" toe na het winnen van het WK in 2002, ziet Mello.

"Als er een van de twee landen zou kunnen profiteren zoals Brazilië destijds, dan is dat Argentinië", stelt Mello. Zo heeft Argentinië een export die vergelijkbaar is met die van Brazilië.

"Het effect voor Frankrijk is mogelijk minder uitgesproken omdat dat land de huidige wereldkampioen is. In die zin is de eventuele winst minder een verrassing", aldus de onderzoeker.

Mello brengt wel in herinnering dat niet alle landen economisch wisten te profiteren van het winnen van de wereldbeker. Spanje won die in 2010, toen het land midden in een staatsschuldencrisis zat. Nederland verloor in die finale van Spanje met 1-0.

En daarmee plaatst Mello meteen een kanttekening bij de economische vooruitgang van de winnaar van dit toernooi. Zo kampt Frankrijk met een golf aan stakingen en verkeert het land in een energiecrisis. Argentinië kent op zijn beurt een inflatie die richting de 100 procent gaat. Daarnaast kampt het Zuid-Amerikaanse land met droogte die de export van gewassen volgend jaar dreigt te raken.

"De gestegen kosten voor levensonderhoud en de dreiging van een naderende recessie kunnen de uiteindelijke gevolgen van het winnen van het WK maskeren", aldus Mello, die daarmee de verwachtingen van het winnende land lijkt te temperen.

LEES OOK: Centrale banken drukken optimisme op de beurs de kop in: nog niet klaar met bestrijden inflatie