• De Franse economie kan in het lopende kwartaal met wel zo’n 14 procent groeien, verwacht de centrale bank van Frankrijk.
  • Daarmee zou de sterke krimp van de eerste twee kwartalen grotendeels goed worden gemaakt.
  • De Franse economie profiteert van de versoepeling van de strenge lockdownmaatregelen.
  • President Emmanuel Macron heeft maandag een deel van zijn regering vervangen om groener uit de crisis te komen.

De Franse economie herstelt sneller van de coronacrisis dan eerder gedacht. Dat maakte de Franse centrale bank bekend. Mogelijk kan de economische schade over het tweede kwartaal in het derde kwartaal geheel worden goedgemaakt, denkt de Banque de France.

Als de economische activiteit op de huidige niveaus blijft, kan de Franse economie in het lopende kwartaal met wel 14 procent groeien. In het tweede kwartaal kromp de Franse economie juist nog met 14 procent, wat iets minder zwaar is dan de 15 procent die eerder werd geschat. In het eerste kwartaal kwam de krimp op 5,3 procent.

De Franse economie profiteert van de versoepeling van de strikte lockdownmaatregelen, waardoor het openbare leven en de economie weer op gang komen.

Mogelijk gaat de centrale bank zijn economische prognoses voor heel 2020 opwaarts bijstellen. Daarbij zal de krimp dan minder sterk uitvallen dan eerder werd gevreesd.

Frankrijk kende vanaf half maart een van de strengste lockdowns van Europa. De coronamaatregelen werden vanaf 11 mei stap voor stap versoepeld.

Macron vervangt een deel van zijn regering

De Franse president Emmanuel Macron heeft deze maandag een deel van zijn regering vervangen. Nadat hij vorige week al premier Edouard Philippe de laan uitstuurde en in plaats daarvan Jean Castex benoemde, was het maandag de beurt voor de rest van het kabinet.

Macron benoemde onder anderen een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Christophe Castaner moet wijken voor Gerard Darmanin, tot nu toe minister van Begroting. Tegen de 37-jarige bewindsman loopt nog een onderzoek na aantijgingen dat hij vrouw zou hebben verkracht.

Lees ook op Business Insider

Op het ministerie van Milieu komt Barbara Pompili, die lid was van de Groenen. Een van de bekendste advocaten van het land, Eric Dupond-Moretti komt op Justitie.

Macron behield echter zijn ministers van Financiën, Defensie en Buitenlandse Zaken. Financiënminister Bruno Le Maire krijgt onder meer het omvangrijke coronaherstelplan op zijn bordje.

De ingreep van Macron komt ruim een week na de lokale verkiezingen, die voor de partij van de president niet goed verliepen. Onder meer in grote steden als Lyon, Bordeaux en Strasbourg wonnen de Groenen fors. Ook Macron wil zijn land duurzamer en milieuvriendelijker maken, maar bij zijn vorige regering kwam dat niet goed uit de verf.

LEES OOK: Bijna 5 miljoen banen erbij in de VS in juni – officiële werkloosheid daalt… maar dat cijfer kun je beter negeren, volgens een analist