De nieuwszender Fox News heeft in mei met medeweten van president Trump ‘fake news’ gebracht dat de aandacht moest afleiden van Trumps ‘Russische problemen’.

Dit stelt de Amerikaanse journalist Rod Wheeler die bij Fox News heeft gewerkt en die dinsdag in New York de zender wegens laster heeft aangeklaagd, meldden Amerikaanse media, waaronder de Amerikaanse publieke omroep NPR en

Wheeler stelt dat zijn goede naam door Fox News is aangetast door hem op een website dingen in de mond te leggen die hij nooit heeft gezegd. Wheeler deed onderzoek naar de moord in juli 2016 op een medewerker van het bestuur van de Democratische Partij, Seth Rich. De politie van Washington vermoedt dat Rich is vermoord tijdens een roofoverval.

Moord verbonden aan gelekte mails

Fox News kwam in mei dit jaar op zijn website korte tijd met een verhaal dat de moord te maken zou hebben met de lekken van WikiLeaks die de Democrate Hilllary Clinton in verlegenheid brachten. Rich zou e-mails van presidentskandidate Clinton hebben gelekt naar WikiLeaks en daarom zijn vermoord.

Wheeler, al langer verbonden aan Fox News als commentator, wordt als onderzoeker van de moord opgevoerd. Hij zou verteld hebben dat Rich kort voor zijn dood contacten met WikiLeaks had en dat Democraten uit de campagne van Clinton waarschijnlijk het onderzoek naar de dood van Rich saboteerden. Wheeler stelt in zijn aanklacht nooit dergelijke dingen te hebben beweerd.

Hij was betrokken bij het verhaal via Fox News-journaliste Malia Zimmerman en de onbetaalde commentator Ed Butowsky, beiden Trump-aanhangers. Wheeler stelt dat Butowsky hem e-mailde kort voor de publicatie en zei dat president Trump enthousiast was en erop aandrong dat Fox News het snel bracht. Het ‘nieuws’ werd na een week van Fox’ website verwijderd. De nieuwszender maakte excuses.

Butowsky is een investeerder uit Texas die Trump steunt. Hij ontpopte zich op Fox News, waar hij regelmatig aantreedt als financieel commentator, als een ‘surrogaat’ voor de Republikeinse partij, schrijft NPR. Hij had Wheeler ingehuurd om het onderzoek naar de moord op Rich uit te voeren. Het tweetal ontmoette toenmalig communicatiedirecteur van het Witte Huis Sean Spicer om te overleggen over het nepnieuws.

Lees ook op Business Insider