Ophef alom: heeft de Belastingdienst foute tarieven vermeld op voorlopige aanslagen voor 2014 die eind vorig jaar zijn uitgestuurd? Let in ieder geval goed op als je een aanslag hebt gekregen.

Bij het versturen van voorlopige aanslagen voor de inkomstenbelasting in november en december vorig jaar is in twee gevallen gebruik gemaakt van de oude tarieven voor 2013, zo meldde De Telegraaf maandag. Het gaat hierbij om het belastingtarief in de eerste schijf van box 1 en bij het belastingpercentage in box 2, dat geldt voor personen die een belang van meer dan vijf procent hebben in een bedrijf.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelde tegenover de krant te verwachten dat 99 procent van de voorlopige aanslagen tot nu toe fout is ingevuld. Op Twitter formuleerde Omtzigt het iets voorzichtiger: “Klopt het dat 99% van de voorlopige aangiftes fout zijn?”

Voorlopige aanslag 2014: oude belastingpercentages?

Mogelijk bevatten veel voorlopige aanslagen voor 2014 nog belastingpercentages van 2013, maar dat geldt niet voor alle aanslagen. Z24 beschikt in ieder geval over één exemplaar waarbij voor box 1 het belastingpercentage van 2014 is gehanteerd.

Navraag bij het ministerie van Financiën leverde geen uitsluitsel op over de reikwijdte van het probleem. De woordvoerder van de Belastingdienst wilde niet ingaan op specifieke vragen en stelde dat staatssecretaris Weekers van Financiën bij de beantwoording van Kamervragen over dit onderwerp meer informatie zal geven.

Wel stelt het ministerie van Financiën in algemene zin dat in november en december nieuwe belastingplannen nog niet definitief zijn en het belangrijk is dat er dan al voorlopige aanslagen de deur uit kunnen. Die worden onder meer gebruikt om bijvoorbeeld een verrekening te kunnen maken voor de hypotheekrenteaftrek. Vanaf januari van het nieuwe jaar kunnen huiseigenaren dan al bedragen terug ontvangen.

"Wanneer de Belastingdienst zou moeten wachten tot de cijfers definitief zijn vastgesteld, heeft dit als groot nadeel dat in de eerste maanden van het jaar geen voorlopige teruggave kan plaatsvinden. Door al in november te starten met de vaststelling van de voorlopige teruggaaf kan iedereen op tijd (in januari) de eerste termijn van zijn voorlopige teruggaaf al ontvangen", aldus de woordvoerder.

Belastingpercentages voor 2014

Toch blijft de vraag of de Belastingdienst bij het versturen van voorlopige aanslagen voor 2014 niet al in november en december met de verwachte percentages voor 2014 had kunnen werken, omdat die al sinds Prinsjesdag in de wettelijke pijplijn zaten.

Wie een voorlopige aanslag voor 2014 heeft ontvangen, kan via deze link het overzicht vinden van de juiste tarieven voor 2014.

In het eerste schijf van de inkomstenbelasting, voor het inkomen tot 19.645 euro, gaat het om een belastingpercentage van 5,1 procent in 2014, tegen 5,85 procent in 2013.

Voor 65-minners zit er in de eerste schijf een tarief van 31,15 procent voor  de heffing de premie voor de volksverzekeringen (zoals de AOW), maar daar is niets aan veranderd.

In box 2 geldt voor het belastbare inkomen uit een aanmerkelijk belang (aandelenbezit van meer dan 5 procent) dat het belastingpercentage 22 procent is tot een bedrag van 250 duizend euro in 2014. Het reguliere tarief, dat in 2013 gold, is 25 procent.

Lees ook:

Weekers: eigen woningforfait niet stiekem verhoogd

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl