De Statenverkiezingen van woensdag hebben twee grote winnaars opgeleverd. In de eerste plaats Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet doet voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen en lijkt meteen de grootste partij te worden.

Daarnaast lijkt GroenLinks ongeveer te verdubbelen en daarbij PvdA, SP, PVV, D66 in te halen. Maar de uitslag laat ook een tweedeling zien.

Inmiddels zijn de uitslagen van meer dan driehonderd gemeenten bekend, maar in enkele tientallen gemeenten zijn nog niet alle stemmen geteld. GroenLinks is in minstens veertien gemeenten de grootste geworden. Daaronder zijn steden als Utrecht, Leiden, Maastricht, Delft, Amersfoort, Arnhem en Zwolle. Ook lijkt de partij te gaan winnen in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Nijmegen.

Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden. Dat zijn vaak de plaatsen die rond de grote steden liggen. In Edam-Volendam kreeg de partij bijvoorbeeld 40 procent van de stemmen. Ook in Zaanstad, Zandvoort, Velsen, Landsmeer, Wormerland, Purmerend, Aalsmeer en Haarlemmermeer werd de partij de grootste.

In de regio Haaglanden won de partij van Baudet in Rijswijk, Westland en Zoetermeer. In Rotterdam was de partij eveneens de grootste, net als in Dordrecht, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Albrandswaard, Nissewaard, Ridderkerk, Barendrecht en Capelle aan den IJssel.

Toch zijn er ook grote steden waar Forum voor Democratie won. Behalve Rotterdam zijn dat bijvoorbeeld Almere, Tilburg, Enschede, Lelystad en Hengelo.

GroenLinks won vooral in plaatsen waar vier jaar geleden D66 de grootste was. Forum voor Democratie wint veel in plaatsen waar de VVD en de PVV in 2015 de meeste stemmen kregen.

Lees ook op Business Insider

SP verliest in elke gemeente

Ondertussen is er ook een grote verliezer: de SP heeft woensdag een zwaar verlies geleden. Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, verloor de SP tot nu toe in elke gemeente.

De SP deed het naar verhouding het best op Urk. Daar daalde de partij van 0,6 procent naar 0,3 procent, oftewel van 39 naar 31 stemmen. In Staphorst moest de partij een half procentpunt inleveren.

Het verlies was het grootst in het Brabantse Boxmeer, thuisplaats van oud-partijleider Emile Roemer. De SP was daar vier jaar geleden verreweg de grootste partij, met 32,3 procent van de stemmen. Op woensdag kreeg de SP 17,1 procent. Het CDA is daar de grootste geworden. Ook in Cuijk en in Mill en Sint Hubert ging de SP hard onderuit.

Alles bij elkaar werd de partij ongeveer gehalveerd, van 11,7 procent vier jaar geleden naar bijna 6 procent nu.

Lees meer over de verkiezingen: