Fortis heeft in 2008 beleggers misleidend en onvolledig geïnformeerd, zodat aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag geoordeeld.

De beslissing van het hof betreft een procedure die de belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Fortis (tegenwoordig Ageas geheten) en de Nederlandse staat hebben aangespannen.

Fortis stelde financiële situatie te rooskleurig voor

Volgens het hof heeft Fortis beleggers destijds misleid door na de eerste financiële reddingsoperatie door de overheid in de media te berichten dat Fortis er ,,financieel sterker voorstond dan ooit”. Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en volgens het hof beleggers op het verkeerde been gezet.

Naar aanleiding van de gewraakte mededelingen hebben beleggers mogelijk besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk, oordeelt het hof.

Fortis kwam in september 2008, ten tijde van de mondiale kredietcrisis, in zwaar weer terecht. Twee achtereenvolgende reddingsoperaties door onder meer de Nederlandse staat hebben er toen toe geleid dat de Nederlandse activiteiten van het Fortisconcern, inclusief ABN AMRO, in handen van de Staat zijn gekomen.

'Schade beleggers zeker 200 miljoen euro'

Het verlies dat beleggers hebben geleden door de misleidende informatie die Fortis eind 2008 verstrekte, bedraagt minstens 200 miljoen eurok zegt advocaat Adriaan de Gier die de zaak tegen Fortis en de Nederlandse staat namens de stichting FortisEffect aanhangig heeft gemaakt.

Dan gaat het alleen nog om de schade die de 5.000 beleggers verenigd in FortisEffect hebben geleden, stelt De Gier. ,,Maar deze uitspraak raakt alle beleggers die in de periode 28 september tot 3 oktober 2008 een positie in Fortis hadden, ongeacht of dat aandelen, opties, obligaties of wat dan ook waren'', voegt de raadsman toe. ,,Dus ongeacht of er gekocht, verkocht of aangehouden is.''

In de cruciale laatste week van september, tussen de 'eerste redding' en 'tweede redding' van Fortis, zijn er volgens De Gier nog 1,176 miljard aandelen Fortis verhandeld. ,,Juist in die periode duikelde de koers van 5 euro naar zo'n 80 cent. Iedereen die toen heeft gekocht of juist aandelen heeft aangehouden, heeft schade geleden.''

Uitgaande van 80 procent verlies kan het totale schadebedrag voor alle voormalige beleggers in Fortis dan ook in de vele miljarden euro's lopen, berekent De Gier. De procedure die nu de omvang van de schade moet vaststellen, kan nog wel een paar jaar gaan duren, schat hij in. ,,Hoewel het in dit soort zaken ook wel komt tot een algemene schaderegeling via een schikking.''

Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, reageerde dinsdag ,,teleurgesteld op de beslissing van het hof''. Het zal het vonnis verder analyseren en dan besluiten over passende maatregelen. Een woordvoerster wilde niet ingaan op de vraag of de verzekeraar in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Lees ook

Opvolger omgevallen bankverzekeraar Fortis moet boete alsnog betalen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl