• De rechtbank in Haarlem heeft dinsdagmiddag besloten dat de provinciale vergunning voor het circuit in Zandvoort in stand blijft.
  • Bij het Formule 1 evenement worden komend weekend 70.000 bezoekers per dag verwacht.
  • Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment wilde dat de vergunning zou worden geschorst.

De rechtbank in Haarlem heeft dinsdagmiddag besloten dat de provinciale vergunning voor het circuit in Zandvoort in stand blijft. Daarmee komt de organisatie van de Dutch Grand Prix komende weekend niet in gevaar.

De rechtbank deed dinsdag uitspraak in het kort geding dat was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. Volgens de milieuclub klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee.

Mobilisation for the Environment wilde dat de provinciale vergunning voor het organiseren van de Formule 1 zou worden geschorst, maar dat gaat dus niet door.

Lees ook: Het bijzondere verhaal achter de naam van de Tarzanbocht – en 9 andere feiten over Circuit Zandvoort en de Formule 1

Bij het evenement worden komend weekend 70.000 bezoekers per dag verwacht. Het op korte termijn afgelasten zou dus zeer ingrijpend zijn voor de organisatie en de belangstellenden. Tijdens de behandeling van het kort geding stelde de milieuorganisatie nog voor de Formule 1-race desnoods zonder publiek door te laten gaan, maar het circuit noemde dit onacceptabel wegens de grote financiële belangen. Ook de provincie Noord-Holland wees het voorstel af.

Zowel de provincie als het circuit menen dat de Formule 1 valt onder het recht dat Zandvoort al jaren heeft om grote evenementen te organiseren.

De afgegeven natuurvergunning had onder meer te maken met de bouw van tribunes. Natuur- en milieuorganisaties verloren onlangs nog een rechtszaak die ging over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis rond het racecircuit.

De organisatie van de Dutch Grand Prix is opgelucht dat de race door kan gaan. "Het voelt toch als het doen van een examen. Je weet dat je het goed hebt gedaan, maar je moet toch altijd de uitslag nog even afwachten", zei circuitdirecteur Robert van Overdijk. "We zijn absoluut blij en kijken nu met een positief gevoel uit naar dit on-Nederlands grote evenement."

Alle tijd en energie kan nu volgens Van Overdijk volledig in het raceweekend worden gestoken. "Het is geweldig dat wij als klein landje zo'n mondiaal evenement kunnen organiseren. Het ziet er allemaal fantastisch uit. Ook de weervoorspellingen zijn goed, dus we gaan niet uit van zulke taferelen als in het afgelopen weekeinde met de regen in België."

LEES OOK: GP Zandvoort gaat optredende artiesten toch betalen – volgens de gemeente is er geen sprake van ‘een verkapt festival’