Ford is niet geïnteresseerd in een fusie met branchegenoot Fiat Chrysler. De Amerikaanse autofabrikant vertrouwt op zijn eigen toekomstplannen, zei topman Mark Fields tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de autoshow die komende week wordt gehouden in de Chinese hoofdstad Peking.

Zijn collega Sergio Marchionne van Fiat Chrysler sprak zich onlangs opnieuw uit voor meer samenwerking in de automobielindustrie. Dankzij onderlinge fusies kunnen autobouwers volgens hem de kosten drukken die gepaard gaan met de ontwikkeling van nieuwe, minder vervuilende wagens.

General Motors (GM) staat al langer hoog op Marchionnes verlanglijstje, maar weigert in te gaan op de avances van de Italiaan. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Fiat Chrysler eerder deze maand noemde hij behalve Ford ook Volkswagen en Toyota als mogelijke alternatieven.

Fiat Chrysler is zelf voortgekomen uit een fusie. Fiat nam in 2009 een fors belang in zijn Amerikaanse branchegenoot, die toen net onder bescherming tegen zijn schuldeisers een een ingrijpende herstructurering had doorgevoerd. In 2014 kocht het Italiaanse autoconcern ook de rest van de aandelen.

Sinds de definitieve samensmelting zoekt Marchionne naar mogelijkheden om de investeringsruimte van Fiat Chrysler te vergroten. Daarvoor werd onder meer het roemruchte sportwagenmerk Ferrari afgesplitst en naar de beurs gebracht. De verkoop van een kleine 10 procent van de aandelen leverde het autoconcern afgelopen najaar bijna 1 miljard dollar op.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl