Honderden Roemenen werken op Nederlandse scheepswerven voor 1 euro bruto per uur. Dat benadeelt de schatkist en kost Nederlandse arbeiders hun baan omdat ze drie keer zo duur zijn.

Dat meldt de FNV zaterdag.

Het gaat volgens de vakbond om tientallen scheepswerven waar Roemenen werken die via een – volgens de FNV achterhaalde – Europese regeling veel goedkoper zijn dan collega’s om de hoek.

Belastingen en sociale premies worden voor deze werknemers nauwelijks afgedragen, dankzij die zogenoemde A1-regeling. Die is volgens de bond ooit met de beste bedoelingen opgezet maar is inmiddels verworden tot een verdienmodel op de Europese arbeidsmarkt.

De werkt de constructie

De FNV schetst hoe dat werkt: een Nederlands uitzendbureau besteedt een klus uit aan een buitenlands zusterbedrijf zodat het geen sociale premies in Nederland hoeft te betalen. De bedrijven zeggen dat er sprake is van een tijdelijke klus in Nederland en vragen via hun buitenlandse vestiging een zogenoemde A1-verklaring aan voor de ‘gedetacheerde werknemers’. Sociale premies worden betaald over het veel lagere minimumloon in bijvoorbeeld Roemenië of Polen.

Kraanmachinist Marcel van Haaften doet tegenover RTL Nieuws zijn verhaal. Hij was vijf jaar lang werkzaam voor een scheepswerf in het Groningse Waterhuizen, toen hij werd vervangen door een veel goedkopere Roemeense werknemer. "Ik streek 2400 euro netto per maand op. De Roemeen die voor mij in de plaats is gekomen, krijgt minder dan de helft."

Bovendien claimt Van Haaften dat de Roemeen niet over de juiste papieren bezit. "Hij spreekt de taal niet en werkt 56 uur per week. Voor een appel en een ei", klaagt hij tegenover RTL.

Modernere regels

De FNV eist modernisering van de regeling, nabetaling én wil dat de Roemenen voortaan gewoon via de cao worden betaald. Medewerkers worden via allerlei trucs tegen elkaar uitgespeeld, stelt de vakbond.

Een speciaal team van de bond onderzoekt al lange tijd of scheepswerven zich aan de cao houden.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl