‘Bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom van FLV Group neemt de Nederlandse tak van FNG over.

Daarmee maken winkelketens Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss een doorstart.

Een maand eerder werd FNG failliet verklaard. Het bedrijf ging gebukt onder een hoge schuldenberg en kwam verder in de problemen door de coronacrisis.

‘Bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom, van investeerder FLV Group, neemt de Nederlandse tak van het voormalige FNG over. Daarmee maken de winkelketens Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss een doorstart.

Het is nog niet duidelijk of de 1300 tot 1500 werknemers hun baan behouden. Over de organisatie en het winkelportfolio worden de komende week beslissingen genomen.

Het Nederlandse deel van modewinkelconcern werd vorige maand failliet verklaard, nadat de faillissementsaanvraag van veel FNG-onderdelen in België was toegewezen.

”FNG verdient een nieuwe kans”

“Toen duidelijk werd dat de Nederlandse FNG-merken meegetrokken werden door het faillissement van de Belgische moeder, wist ik direct dat ik dat niet wilde laten gebeuren”, aldus Rozenboom. “Dit bedrijf verdient een nieuwe kans. Ik ben ervan overtuigd dat er een mooie toekomst voor de groep in het vooruitzicht ligt”, schrijft hij in een persbericht.

Zakenblad Quote noemde Rozenboom vorige week al als mogelijke overnamekandidaat. Hij zou eerder op Free Record Shop hebben geaasd en betrokken zijn geweest bij de mislukte doorstart van Op = Op Voordeelshop.

Ook voor de Belgische FNG-merken zong de naam van Rozenboom rond als overnamekandidaat, maar dat liep uiteindelijk op niets uit.

Een deel van de Belgische ketens van FNG is inmiddels overgenomen. Kledingketens CKS, Fred & Ginger en Baker Bridge gaan over naar Claes Retail Group. Schoenenketen Brantano komt grotendeels in handen van de Duitse groep Deichmann. De 43 vestigingen die het bedrijf kocht worden de komende maanden verbouwd en gaan in februari weer open als winkels van VanHaren.

Modewinkelbedrijf FNG ging eind juli failliet

FNG kampte al langer met financiële problemen en die verergerden door lockdown-maatregelen. Nadat het bedrijf een aantal overnames had gedaan, stapelden de schulden zich op. De situatie werd nijpend toen het coronavirus toesloeg en winkels in België moesten sluiten.

In een voorlopig jaarverslag erkende deBelgische tak van FNG dat veel deals van de afgelopen jaren ondoorzichtig waren. Van een deel van de transacties ontbrak de achterliggende documentatie.

In andere gevallen was de informatie niet volledig of onduidelijk. De Belgische beurswaakhond FSMA schorste dit voorjaar de handel in het aandeel FNG wegens die gebrekkige documentatie.

In Nederland ging het bedrijf begin dit jaar al over tot een reorganisatie om zich meer op onlineverkoop te richten. Daarbij gingen alle winkels van Promiss en een groot deel van de Steps-filialen dicht en verloren ruim honderd medewerkers hun baan.

LEES OOK: Kaalslag in de winkelstraat: de opvallendste faillissementen van de afgelopen 6 jaar, van V&D tot CoolCat