Voor flitshandelaar Flow Traders is de onrust op de beurs als gevolg van de coronacrisis een zegen.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de winst van Flow Traders met een factor van ruim 13 tot meer dan een kwart miljard euro.

Fintechbedrijf Adyen, dat online betalingen voor e-commercebedrijven verwerkt, heeft het een stuk zwaarder.

Adyen had in het eerste kwartaal van dit jaar onder meer last van minder transacties bij het boeken van tickets.

De impact van de coronacrisis op bedrijven uit de financiële wereld is zeer verschillend. Dat bleek dinsdag uit duidelijk uit de cijfers van de beursgenoteerde bedrijven Flow Traders en Adyen.

Flow Traders is een zogenoemde flitshandelaar die op basis van computeralgoritmes onevenwichtigheden op financiële markten uitbuit met zeer snelle transacties die in duizendsten van een seconde kunnen worden voltooid.

Hoe heftiger de koersbewegingen op de beurs, des te groter de kansen voor partijen als Flow Traders. De paniek op financiële markten als gevolg van de coronacrisis is wat dit betreft een zegen voor de Nederlandse flitshandelaar.

De nettowinst van Flow Traders is in het eerste kwartaal van dit jaar bijna veertien keer hoger uitgevallen dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldde het bedrijf dinsdag.

Flow Traders zorgt bij bepaalde beleggingsproducten voor de vraag- en aanbodprijzen en strijkt het tussenliggende verschil als inkomsten op. De grillige handel in maart zorgde voor topdrukte. Doordat zorgen over de pandemie de beurshandel domineerden, liepen bovendien de verschillen tussen aanbod- en vraagprijzen op.

Het netto handelsresultaat van Flow Traders steeg in de eerste drie maanden van 2020 op met 684 procent tot 495 miljoen euro.

Door de grote drukte liepen ook de personeelskosten bij de flitshandelaar op, maar minder scherp dan de inkomsten. Daardoor bleef er onder de streep 262 miljoen euro over, tegenover 19,2 miljoen euro een jaar eerder.

Beleggers beloonden het aandeel Flow Traders dinsdag met een plus van 2 procent. Met een koers van bijna 32 euro noteert Flow Traders op een niveau dat vergelijkbaar is met piekniveaus van begin dit jaar.

Adyen ziet online betalingen dalen, vooral bij vliegmaatschappijen en reisbranche

Hoe anders is de situatie bij fintechbedrijf Adyen. Dat bedrijf regelt voor e-commercebedrijven aan de achterkant de verwerking van online betalingstransacties.

Adyen zag in het eerste kwartaal een negatieve impact van de mondiale verspreiding van covid-19 op zijn volumes. De Nederlandse onderneming, die de betalingen regelt voor duizenden bedrijven wereldwijd, registreerde vanaf midden maart een sterke terugloop in het aantal verwerkte transacties.

Met name luchtvaartmaatschappijen, online reisbureaus en vakantieverblijven werden minder actief vanwege de coronacrisis en zorgden voor minder volume.

De plotselinge daling in volumes in maart is in de eerste twee weken van april gestopt, verzekert Adyen. De volumes ontwikkelen zich nu stabiel maar liggen doorgaans een vijfde lager dan begin dit jaar.

De volumes voor ondernemingen uit de toerismesector liggen momenteel zo'n 90 procent lager dan begin dit jaar. Bij fysieke winkels, die in veel landen vanwege lockdowns dicht gingen, was een net zo'n sterke terugval in volumes te zien. Dat werd wel vrijwel gecompenseerd door meer betalingen bij webwinkels.

Beleggers interpreteerden dit nieuws als positief: het aandeel Adyen steeg dinsdag met ruim 6 procent tot 840 euro. Daarmee noteert de koers van Adyen nog nog zo'n 53 euro onder piekniveau van februari dit jaar.

Adyen blijft inzetten op groei

De impact van het coronavirus heeft vooral gevolgen voor het groeitempo van Adyen. Het afgelopen kwartaal wist Adyen het aantal betalingen op te voeren tot 67 miljard euro. Dat is 38 procent hoger dan een jaar geleden. De groei is wat trager dan vorig jaar, toen het volume met meer dan 50 procent toenam.

Adyen benadrukt dat het ondanks de pandemie koersvast blijft. Zo blijft het bedrijf inzetten op groei. Vorig kwartaal zijn daarom 169 nieuwe medewerkers in dienst genomen, naar een totaal van 1.351. Ook blijven de prognoses voor de lange termijn staan.

Lees meer over de coronacrisis: