Voor banken heeft Nederland dankzij voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een relatief streng bonusregime: de variabele beloning mag maximaal 20 procent van het vaste salaris bedragen. Maar de de wereld van de snelle beurshandelaren wringt dat.

Nederland kent een relatief sterke industrie van handelshuizen die voor eigen rekening op de beurs speculeren, en daarbij gebruik maken van slimme computeralgoritmes om minieme koersverschillen uit te buiten. Dit wordt ook wel ‘flitshandel’ genoemd.

Flitshandelaren mogen hoge variabele bonus blijven uitdelen

Als het aan minister van Financiën Wopke Hoekstra ligt, mogen Nederlandse flitshandelaren hun personeel hoge bonussen blijven betalen, zo meldt het Financieele Dagblad dinsdag.

De minister werkt aan een wetsvoorstel om partijen die voor eigen rekening handelen uit te zonderen van het bonusplafond, schrijft aan de Tweede Kamer.

Volgens bronnen in de sector hebben meerdere handelaren in december, tijdens een bespreking op het ministerie van Financiën, volgens de krant gedreigd Nederland te verlaten als zij onder het bonusplafond zouden vallen.

Nederland hoort met handelshuizen als Flow Traders, IMC en Optiver tot de wereldtop op het vlak van ‘high frequency trading’.

Bij Flow Traders verdiende een gemiddelde werknemer in 2016 277 duizend euro, valt af te leiden uit het jaarverslag. Van de beloning was gemiddeld 30 procent vast en 70 procent variabel. In het mindere beursjaar 2017 daalde de variabele beloning naar 44 procent van de totale beloning.

Lees ook op Business Insider