Het gaat hard met de bouwactiviteiten aan de Nederlandse kust. Rijke ouderen zien vakantiehuisjes als een mooie investering nu de rente zo laag is.

Daardoor verdwijnt het open landschap verdwijnt in een rap tempo, waarschuwt Natuurmonumenten zaterdag. De organisatie heeft geïnventariseerd hoeveel nieuwe bouwsels er aan zee in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland uit de grond gestampt worden.

In Zuid-Holland telde Natuurmonumenten 1710 objecten die al gebouwd, in aanbouw of gepland zijn. In Noord-Holland zijn dat er in totaal 1083 en in Zeeland liefst 3809, maar daar vallen ook ligplaatsen voor boten onder in jachthavens.

,,De bouwdrift is nog zorgelijker dan Natuurmonumenten vermoedde”, schrijft de organisatie. Goede afspraken met alle betrokken overheden zijn van groot belang om de bouwdrift te beteugelen. Eerder al trokken milieuorganisaties aan de bel over bouwplannen die als paddenstoelen uit de grond schieten.

Eén van de oorzaken is de lage rente, zo stelt Gert-Jan Buth van Natuurmonumenten in NRC. “Er zijn veel welgestelde ouderen, die hun spaargeld zien verpieteren op de bank. Projectontwikkelaars bieden de kusthuisjes aan als belegging, verkopen ze, en proberen vervolgens verderop een nieuw park te realiseren.”

Volgens Buth zien banken en recreatieondernemers geen geld meer in de vakantiehuisjes aan de kust. De markt zou zijn 'verzadigd'.

Plannen van minister Melanie Schultz van Infrastructuur in december om meer bebouwing toe te staan leidden tot een storm aan verontwaardigde reacties. De natuurorganisaties begonnen het initiatief 'bescherm de kust' waar mensen nieuwe bouwplannen voor de kust kunnen melden. Tienduizenden handtekeningen werden opgehaald voor een betere bescherming van de kust.

De bewindsvrouw draaide in januari haar plannen terug. "De discussie is zo groot geworden dat we een stap terug doen'', zei ze in de Tweede Kamer. Ze hoopt samen met de belangenorganisaties tot een breed gedragen nationaal kustpact te komen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl