De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen zo snel mogelijk met werkgevers en werknemers om tafel gaan zitten om te praten over het mislukte polderoverleg. Een uitnodiging is inmiddels de deur uit. Dat het is mislukt is ,,zeer teleurstellend”, zei VVD-leider Mark Rutte maandag.

Vakbonden CNV, FNV en VCP zijn uit het overleg met werkgevers over hervormingen in de arbeidsmarkt gestapt. Ze werden het, na ruim een jaar overleggen, niet eens over de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht. De vakbonden zijn samen met VNO/NCW gevraagd langs te komen om toe te lichten waardoor het gesprek is mislukt, aldus CDA-voorman Sybrand Buma.

Vertraging in kabinetsformatie?

Of het klappen van het polderoverleg voor vertraging zorgt bij bij de kabinetsformatie, is nog niet duidelijk. ,,Dat gaan we proberen te voorkomen”, zei Rutte.

Een akkoord in de polder over de arbeidsmarkt is belangrijk voor een nieuw kabinet. De vier partijen verschillen van mening over het onderwerp. Als werkgevers en werknemers tot een akkoord waren gekomen, zou dit de onderhandelingen gemakkelijker hebben gemaakt.

Formatie mag zelf plan bedenken

De formerende partijen moeten nu zelf komen met plannen voor de arbeidsmarkt. Steun van werkgevers en werknemers voor die plannen is belangrijk. ,,Mijn ervaring is dat wil je grote hervormingen doorvoeren dat het buitengewoon dienstig is te komen tot breed maatschappelijk draagvlak en dat is echt ook een verplichting die bij werkgevers en werknemers ligt om daaraan bij te dragen”, aldus Rutte.

Toen de vakbonden en werkgevers medio vorige maand bij de formerende partijen langskwamen was al duidelijk dat een akkoord nog ver weg was. ,,Wij hebben nog niet het begin van een akkoord'', zei Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW destijds. Hij hoopte toch binnen enkele weken tot overeenstemming te komen.

'Vast is de norm'

,,De economie draait goed, maar werknemers profiteren niet mee", zo klinkt het uit de hoek van de werknemers.

FNV-voorman Han Busker zei teleurgesteld te zijn in de uitkomst. ,,Afgelopen dagen is gebleken dat we met deze werkgevers geen afspraken kunnen maken over het aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen en het afschaffen van oneerlijke payroll-constructies", aldus Busker.

Volgens zijn CNV-collega Maurice Limmen zijn de onderhandelende partijen ,,nooit in de buurt gekomen" van een vergelijk over het keren van de ,,flextrend".

Volgens de bonden is een vast contract op de arbeidsmarkt de norm. Voor flexibele en zelfstandige arbeid is volgens de bonden zeker plaats op de arbeidsmarkt. ,,Maar dit wordt nu vooral gebruikt om kosten te besparen en risico’s af te wentelen op de werkenden", aldus de bonden in een verklaring.

Door betaling bij ziekte

Naar eigen zeggen kwamen de werkgeversorganisaties met concrete voorstellen om ,,acute problemen" op de arbeidsmarkt aan te pakken, zoals aanpassingen van de regeling voor loondoorbetaling bij ziekte en de Wet Werk en Zekerheid. Dat is volgens hen ook in het belang van werknemers. Vooral kleinere bedrijven zouden het nu vanwege de risico's wel nalaten om mensen in vaste dienst te nemen.