Fisker, een startup die elektrische auto’s ontwikkeld, onthulde woensdag de productieversie van zijn eerste model. Maak kennis met de Ocean. 

Fisker toonde in 2020 een vroege versie van de Ocean op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. We wisten dus al een tijdje hoe de SUV eruit zou zien. Op de Los Angeles Auto Show van deze week toonde Fisker het definitieve voertuig dat het vanaf volgend jaar wil bouwen en verkopen.

Waar het in 2020 alleen het uiterlijk van de auto toonde, krijgen we nu ook het interieur en enkele unieke kenmerken te zien. En, niet geheel onbelangrijk, de prijs waarvoor Fisker de Ocean wil gaan verkopen: 33.000 euro. Daarnaast weten we nu dat het basismodel maar één elektromotor en voorwielaandrijving heeft en 400 kilometer op een volle accu kan afleggen. 

Fisker Ocean. Foto: Fisker
Fisker Ocean. Foto: Fisker

Opvallend is dat Fisker voor het basismodel kiest voor een LFP-accu. Onlangs maakte Tesla dezelfde keuze voor diens basismodellen. Een LFP-accu heeft een aantal voordelen boven de regulier gebruikte accutechnologie. Zo kan het sneller op- en ontladen en is het veel minder gevoelig voor brandgevaar. Daarentegen staat wel dat het vooralsnog minder energie per kilogram kan opslaan.

Vier modellen

Naast het basismodel komen er ook twee andere varianten en een speciale, gelimiteerde editie op de markt.

De Fisker Ocean Ultra is de tweede op de lijst, kost ongeveer 44.000 euro en krijgt een groter accupakket waarmee de auto 550 kilometer kan afleggen. De bestuurder heeft 547 pk onder de rechtervoet en kan daarmee de Ocean Ultra binnen 3,9 seconden vanuit stilstand 100 km/u laten rijden.

Fisker Ocean. Foto: Fisker
Fisker Ocean. Foto: Fisker

Het topmodel is de Fisker Ocean Extreme. Deze krijgt een prijskaartje van net geen 59.000 euro en komt meer dan 566 kilometer ver op een volle accu Hoe ver precies laat Fisker niet weten. Hij heeft ook iets meer vermogen dan de Ultra: 580 pk. Daarmee is een sprint naar de 100 km/u binnen 3,6 seconden gedaan.

Het speciale, gelimiteerde model is in essentie hetzelfde als de Fisker Ocean Extreme, maar draagt de naam 'Fisker Ocean One'. Alleen de eerste 5.000 auto's die van de productieband zullen rollen zullen deze naam dragen.

Beide topmodellen hebben twee elektromotoren en vierwielaandrijving, maar alleen de Ultra heeft een zonnedak. Deze kan volgens Fisker 2.414 kilometer per jaar laden bij normale zonnige condities. Als het heel zonnig is, loopt het op naar 3.219 kilometer.

Fisker Ocean met zonnedak. Foto: Fisker
Fisker Ocean met zonnedak. Foto: Fisker

In vergelijking met de Nederlandse Lightyear One zijn dat erg karige cijfers. Volgens Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear, kan het dak van de One tot wel 70 kilometer per dag laden. Omgerekend kom je dan op 25.550 kilometer per jaar in optimale condities.

Hollywood Mode

Nog een leuke feature die je niet zult vinden in het basismodel: een roterend 17,1 inch touchscreen op het dashboard. Wat dat voor nut heeft? Fisker vergelijkt het met hoe je je mobiel gebruikt. Dat doe je tijdens doorgaans in een verticale oriëntatie. Maar zodra je een film of iets dergelijks gaat bekijken, dan kantel je je telefoon 90 graden. Fisker noemt de horizontale oriëntatie van het scherm heel toepasselijk 'Hollywood Mode'.

Fisker Ocean scherm verticaal en horizontaal. Foto: Fisker
Fisker Ocean scherm verticaal en horizontaal. Foto: Fisker

Verder is het interieur vooral gemaakt van gerecyclede producten. Zo is het tapijt gemaakt van gerecyclede plastic flessen, visnetten en T-shirts.

En omdat de Fisker Ocean eigenlijk een rijdend accupakket is kan hij ook andere EV's opladen of een woning van stroom voorzien.

De Fisker Ocean moet vanaf november volgend jaar in Europa en de VS op de markt komen. Zoals gezegd begint de productie met het duurste model en komt het basismodel later op de markt. Wanneer dat gaat gebeuren en wanneer de auto's op Nederlandse bodem te koop zullen zijn, laat Fisker niet weten. Verschepen naar Nederland, of een ander land in de EU lijkt geen groot probleem, want het Oostenrijkse Magna neemt de productie van de Ocean op zich.

Bekijk de hele presentatie van de Fisker Ocean op de LA Autoshow hieronder.

LEES OOK: Tesla Model 2 kost minder dan $25.000 en komt waarschijnlijk in 2023 – dit is wat we ervan weten