Als belastingadviseurs aangeven dat je veel belasting kunt besparen, let dan wel een beetje op. Bij valse aangiften blijf je zelf verantwoordelijk.

Die waarschuwing liet het ministerie van Financiën woensdag uitgaan, naar aanleiding van vijf strafrechtelijke onderzoeken van het Functioneel Parket naar belastingfraude.

Maandag en dinsdag heeft de Fiod doorzoekingen gedaan een verdachten aangehouden die zich presenteerden als financieel dienstverlener. Deze dienstverleners hebben vermoedelijk opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften gedaan voor de inkomstenbelasting, namens hun klanten.

Het gaat om partijen die actief waren in Den Haag, Soest, Spaarndam, Doetichem, ‘s-Heerenberg en Utrecht. “Een 55-jarige man uit ’s-Heerenberg, een 58-jarige man uit Soest en een 64-jarige man uit Utrecht zijn aangehouden voor verhoor”, aldus het ministerie.

Fraude malafide belastingadviseurs

De vermeende fraude is gepleegd door aftrekposten voor onder meer ziektekosten en giften op te voeren, die in werkelijkheid niet zouden bestaan. Daardoor zou het belastbare inkomen lager zijn uitgevallen.

De komende weken krijgen liefst 8.000 klanten van de verdachte malafide adviseurs brieven van de Belastingdienst, met het verzoek om te controleren of de aangifte juist is.

Het ministerie laat voorlopig in het midden of de klanten wisten dat hun belastingadviseur sjoemelde met de aangifte.

Wel waarschuwt Financiën dat uiteindelijk de belastingplichtige verantwoordelijk is, ook als die een tussenpersoon inschakelt. "Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Lees ook

Minder erfbelasting door schenking op papier? Niet altijd

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl